Vezi VIDEO
Proiectul legii dialogului social a fost readus in discutie de sindicalistii maramureseni in cadrul unei intalniri pe care au avut-o azi, 6 iunie, cu autoritatile locale. Liderii salariatilor au venit cu amendamente la actul normativ, mizand pe prealuarea lor de catre ministrul maramuresean Liviu Marian Pop. Ei au cerut o relaxare a conditiilor in care se pot infiinta gruparile sindicale, considerand ca propunerile legiuitorilor sunt mult prea restrictive. Astfel, maramuresenii au sugerat ca sindicatele sa includa doar o treime din salariati, nu 51%, cum s-a stabilit in proiectul de act normativ.
De la includerea in schema guvernamentala a ministrului pentru Dialog Social, si accentul pus pe problemele care tin de acest domeniu a crescut in intensitate, intalnirile dintre autoritatile judetene si liderii sindicali fiind mult mai dese ca pana in urma cu 4-5 luni. Schimbarea de atitudine a survenit si amenintarilor primite de statul roman din partea oficialilor Uniunii Europene, care au precizat ca intentioneaza sa aplice procedura de infringement din cauza sincopelor care exista la nivel de dialog social. Bagati in seama, sindicalistii maramureseni nu au ezitat sa vina cu propuneri.
“Noi avem o durere legata de stabilirea reprezentativitatii la nivel de unitate, am avut nenumarate intrevederi cu reprezentantii ITM in acest sens. N-am reusit sa intrunim in multe unitati majoritatea aceea de 51% de salariati, pentru ca membrii sindicatelor sa poata dobandi reprezentativitatea. 30% este dupa parerea mea in regula, iar acele sindicate ce nu au 30% , in numele lor vor negocia federatiile”, a declarat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
Sindicalistii din Maramures si-au argumentat cererea prin faptul ca din cauza conditiilor dure prevazute pentru infiintarea gruparilor salariale nu au reusit sa negocieze contractele colective de munca.
”Sunt multe intreprinderi private unde e obstructionata organizatia sindicala si de multe ori se opune patronul la infiintarea unor organizatii sindicale in intreprindere si atunci daca e constituita organizatia sindicala si nu indeplineste conditia de 50 + 1 de salariati nu mai e acceptata la negociere, nu mai e acceptata ca parte a contractului colectiv de munca la acea unitate”, a explicat liderul Confederatiei Sindicale Meridian Maramures, Stefan Petricean.
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures au precizat ca pot doar sa colecteze propunerile legislative si sa le transmita mai departe. Ei s-au abtinut de la alte comentarii, spunand ca doar aplica legea in teritoriu.
”Noi prin actiunile de control tematice, unde nu e constituit sindicatul, dispunem ca masura sa se constituie la firmele ce au peste 21 de angajati. Ca si propuneri nu ne putem pronunta, noi aplicam doar legea”, a punctat inspectorul sef al ITM Maramures, Delia Tarlea.
Intentia declarata a ministrului delegat pentru Dialog Social, maramureseanul Liviu Marian Pop, este ca in cel mai scurt timp sa creeze un cadru legal normal pe domeniul pe care il conduce.
Sursa: Camelia Tocaci