O dieta mediteraneena stricta ofera o protectie impotriva cancerului, afectiunilor cardiace, precum si a altor boli cronice, sustin cercetarorii italieni. Regimul alimentar bogat in legume si fructe, dar si peste este extrem de sanatos, fapt dovedit si de longevitatea si energia pe care o au persoanele care traiesc in zona Mediteranei.
Cercetatorii au indicat ca persoanele care au urmat o dieta mediteraneana au cu 9% mai putine sanse sa contacteze o boala de inima, cu 13% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Parkinson sau Alzheimer si sunt cu 6% mai putin expusi la cancer decat cei care nu au acelasi regim alimentar.
Nutritionistii au aratat ca dietele mediteraneene pot preveni cele grave boli cronice. Dieta traditionala mediteraneana cuprinde multe legume, peste si grasimi sanatoase, precum uleiul de masline, fiind saraca in carne rosie, produse lactate si alcool. De exemplu, uleiul de masline este bogat in vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, avand efect benefic asupra inimii si, in plus, ajuta la scaderea colesterolului din sange.
Componentele de baza ale dietei mediteraneene:
– fructe si legume in cantitati mari;
– ulei de masline;
– nuci, migdale, alune de padure, caju;
– branzeturi fermentate si lapte;
– vin rosu in cantitati moderate;
– peste, mai putina carne rosie (mai ales porc).
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult