Reducerea cantitatii de alimente este una dintre „regulile” necesare pentru ca o dieta sa functioneze corespunzator, insa, de cele mai multe ori, senzatia de foame persista, motiv pentru care multe dintre curele de slabire dau gres. Cu toate acestea, senzatia de foame poate fi stapanita fara sa fie consumate calorii in plus. De fapt, consumul unor anumite alimente trimite un semnal creierului si linisteste pofta de mancare.
Printre alimentele care mentin senzatia de satietate se numara merele, muraturile si ciocolata neagra, informeaza huffingtonpost.com.
1. Merele
A consuma un mar cu aproximativ jumatate de ora inainte de masa este recomandat, intrucat fibrele si apa din acest fruct va oferi senzatia de satietate, astfel ca o persoana va manca mai putin la o masa.
2. Avocado
A consuma jumatate de avocado in timpul pranzului ar putea contribui la obtinerea senzatiei de satietate pentru restul dupa-amiezii, potrivit unui studiu publicat in Nutrition Journal. Femeile care au consumat avocado s-au simtit cu 22% mai satisfacute, iar dorinta de a consuma gustari trei ore mai tarziu a fost cu 24% mai mica decat daca nu ar fi mancat avocado.
3. Naut, linte, fasole si mazare
Aceste alimente sunt bogate in proteine, fibre, antioxidanti, vitaminele B si fier. Cu cat o persoana consuma mai mult aceste alimente, cu atat apetitul sau va fi sub control.
4. Supa
Supa concentrata de carne, consumata inainte de pranz, reduce aportul total de calorii de la masa cu 20 de procente.
5. Muraturi
Muraturile sau alte alimente fermentate au acizi grasi cu lant scurt, cunoscuti sub numele de SCFA, si o cercetare recenta a aratat ca acestia contribuie la consolidarea legaturii dintre intestin si creier. Acizii stimuleaza productia de hormoni care traverseaza bariera hemato-encefalica si imbunatateste semnalele apetitului. Alimentele fermentate ajuta, de asemenea, la digestie.
6. Ardei iute
Studii recente au aratat ca adaugarea unei lingurite de ardei iute la fiecare masa contribuie la cresterea senzatiei de satietate.
7. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si contribuie la protejarea inimii si a creierului. Ciocolata neagra este mai consistenta decat ciocolata cu lapte, astfel ca organismul nu va mai simti nevoia de a consuma alte gustari, fie ele dulci ori sarate.
8. Oua
Persoanele care consuma oua la micul dejun nu vor mai simti senzatia de foame pana la pranz. Acest lucru se intampla datorita proteinelor. Cercetatorii spun, de asemenea, ca persoanele care consuma alimente bogate in proteine la micul dejun vor consuma mai putine calorii pe parcursul zilei.
9. Nuci
Nuca este un alt aliment datorita caruia o persoana poate manca mai putin. Nucile sunt alimente foarte bune pentru controlul apetitului, pentru ca sunt bogate in grasimi nesaturate sanatoase, proteine si fibre. Cele trei elemente nutritive incetinesc digestia si regleaza zaharul din sange atunci cand sunt combinate cu carbohidrati ca fructe, fulgi de ovaz sau orez brun.
10. Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz contribuie la pastrarea senzatiei de satietate o perioada indelungata. Astfel, persoanele care consuma fulgi de ovaz nu vor simti nevoia sa manance alte gustari, pentru ca aceste alimente sunt bogate in fibre si proteine si au si o cantitate mare de beta glucan.
11. Apa
Daca o persoana nu consuma suficienta apa si nu este bine hidratata ar putea avea impresia ca ii este foame. Acest lucru se intampla pentru ca simptomele foamei sunt asemanatoare cu cele ale deshidratarii si anume energie scazuta, reducerea functiilor cognitive si dispozitie proasta.
12. Lactate
Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Appetite, persoanele care beau zer bogat in proteine mananca cu 18 procente mai putin peste doua ore decat persoanele care au consumat o bautura cu carbohidrati.
Sursa: Mediafax