Vezi VIDEO
Mancam haotic si prost, iar din aceasta cauza, mai repede sau mai tarziu, ajungem in salile de asteptare ale cabinetelor medicale. Tocmai de aceea, specialistii in domeniu recomanda dietele echilibrate, care sa cuprinda doar alimente prietenoase cu organismul nostru. Din nefericire, marea noastra majoritate avem zilnic in farfurie adevarati dusmani, alimente ce ne pun in pericol sanatatea si chiar viata.
Nutritionistii spun ca este important si tipul alimentelor pe care le consumam, cantitatea acestora, dar si calitatea lor – toate acestea fiind conditii esentiale pentru evitarea unor adevarate “dezastre”.
“Alimentele pot sa ne fie prieteni, mai putin prieteni sau chiar dusmani, iar acest lucru depinde de tipul de aliment, de cantitatea pe care o mancam si de starea in care se gaseste alimentul respectiv. Un ou pe zi sau 2-3 oua pe saptamana – acesta este un aliment prietenos. Daca le consumam in exces, din cauza continutului mare de colesterol din galbenus, pot sa devina neprietenoase, iar daca oul este infestat sau a depasit termenul de valabilitate, devine chiar dusmanul nostru, pentru ca poate produce toxiinfectii alimentare grave”, a declarat nutritionistul Cristina Nita.
Printre cele mai “dusmanoase” alimente pe care le regasim in meniul nostru zilnic se numara zaharul, mierea de albine in exces, sarea si grasimile saturate.
“Dintre alimentele pe care le consumam zilnic, exista destul de multe neprietenoase. Ma refer aici in special la alimentele cu un continut mare de zahar sau de miere de albine, din cauza aportului caloric foarte mare, dar si la alimentele cu un continut mare de grasimi, iar aici vorbim de grasimile saturate si trans, respectiv grasimile de origine animala si grasimile procesate, care chiar daca la origine sunt sanatoase, prin preparare termica se transforma in grasimi trans care sunt complet nerecomandate. Discutam si de continutul crescut de sare pe care il au unele alimente, sarea fiind un dusman al persoanelor care sufera de boli cardiovasculare si hipertensiune arteriala. Lista ar putea continua, dar acestia ar fi principalii dusmani pe care ii avem in alimentatia de zi cu zi”, a explicat Cristina Nita.
Pentru a controla mereu cantitatea de zahar si de sare pe care o consumam intr-o zi, specialistii ne recomanda sa citim cu atentie etichetele produselor pe care le cumparam, dar si termenul lor de valabilitate, mai ales daca ele sunt destinate copiilor.
Sursa: Tania Purcaru