Persoanele care doresc sa slabeasca isi pot umple in acest sezon cosul de cumparaturi cu zece alimente proaspete care combat depunerile de grasimi, potrivit ivillage.com. Consumate frecvent, acestea vor duce la scaderea numarului de kilograme, dar si la purificarea organismuluim respectiv la reducerea colesterolului. Mai jos gasiti zece dintre produsele care va pot aduce la greutatea dorita fara prea mare efort.
Anghinarea Avantajul anghinarei este ca necesita o perioada mai mare de mestecare, asa ca este aproape imposibil sa consumi prea multe o data, dupa cum explica nutritionista Wendy Bazilian, unul dintre autorii cartii „The SuperFoods Rx Diet”. O singura anghinare medie contine numai 64 de calorii si 10 grame de fibre satioase. Aceasta planta contine cinarina, o substanta care reduce in mod natural nivelul de colesterol. Singurul pericol este de a combina aceasta planta cu un sos gras, fiind preferabil sa se inmoaie frunzele intr-un dressing pe baza de iaurt.
Pastaile de mazare dulce O cana de pastai de mazare dulce contine numai 26 de calorii, asa ca „le puteti manca pana va inverziti”, spune nutritionista Amy Goodson. Pot fi incluse in salata sau consumate ca o gustare cu un sos cu un continut scazut de grasimi.
Capsunile Dintre toate fructele, capsunile, ca si zmeura, afinele sau murele, sunt cele mai bogate in antioxidanti si totusi cele mai sarace in calorii, fiind „prietenul cel mai bun” al persoanelor atente la silueta, spune Goodson. O cana de capsuni contine doar 49 de calorii si zero grasimi, insa trei grame de fibre. in plus, cercetarile au aratat ca o dieta bogata in fructe din aceasta categorie contribuie la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi, printre care se numara aparitia cancerului.
Sparanghelul Un fir de sparanghel contine doar patru calorii. in plus, sparanghelul este o leguma bogata in apa, iar hidratarea corespunzatoare imbunatateste metabolismul si ajuta la arderea caloriilor pe parcursul intregii zile, explica Bazilian. Mai mult, sparanghelul are un continut ridicat de vitamine A si C, benefice pentru sistemul imunitar, dar si de fitochimicale care previn cancerul. Bazilian recomanda prepararea sparanghelului la cuptor, timp de 10 minute, cu putin ulei de masline, sare si piper.
Coriandul Aceasta verdeata de primavara, care poate fi adaugata la orice, de la sosuri la salate, este o arma secreta, spune Bazilian. O jumatate de cana de coriandru proaspat contine doar o calorie, desi poate fi presarat din belsug. Un studiu realizat la Virginia State University a aratat ca anumite verdeturi si condimente, printre care si coriandrul, adaugate in mancaruri mai grase au ajutat oamenii sa slabeasca, in medie, 10 kilograme intr-un an.
Castravetele O cana de felii de castravete contine 16 calorii. in plus, castravete este bogat in apa si fibre facand mai putin probabila tentatia de a manca ceva gras, spune Goodson. Asa se explica rezultatele unui studiu recent realizat la Penn State University, care a relevat ca salatele cu legume bogate in apa, precum castravetii, ii ajuta pe cei care vor sa slabeasca sa isi reduca aportul zilnic de calorii cu 12%.
Ananasul Se recomada cel proaspat si nu fructul la conserva, imbibat in sirop indulcit. Chiar daca are un continut ceva mai ridicat de fructoza, ramane un aliment usor. O cana cu bucati de ananas contine 82 de calorii, fiind un desert preferabil inghetatei, de exemplu, spune Goodson. Totodata, ananasul este o sursa excelenta de bromelaina, o enzima care reduce inflamatia ce poate favoriza aparitia unor boli ca artrita si cancerul. Bromelaina este de asemenea buna pentru digestie.
Avocado Este mai bogat in grasimi si calorii decat legumele obisnuite. O jumatate de cana de cuburi de avocado inseamna 120 de calorii si 11 grame de grasimi, dar este vorba despre grasimea monosaturata buna pentru inima, explica Bazilian. Avocado ajuta organismul sa absoarba vitamine esentiale – A, E, D si K – si se digera in mult timp, senzatia de satietate fiind mai indelungata. Mai multe studii au aratat ca dieta mediteraneana, in care grasimea provine din legume ca avocado, este extrem de eficienta in mentinerea siluetei pe termen lung. Bazilian recomanda inlocuirea branzei si maionezei din sandviciuri si salate cu avocado.
Bananele Pentru o gustare rapida si sanatoasa, este recomandata o banana, care are in jur de 100 de calorii. Bananele pot fi adaugate in cereale, sandviciuri cu unt de arahide sau in bauturi racoritoare din fructe pentru a le da mai multa consistenta si aroma. Mai mult, bananele sunt bogate in potasiu, care regleaza glicemia, si in vitaminele din grupa B. Este fructul ideal de consumat inainte sau dupa exercitii fizice, mai spune Goodson.
Nectarinele Sunt foarte dulci, insa au numai cate 60 de calorii si multe fibre in coaja, care nu numai potolesc pofta de mancare, dar si reduc colesterolul. in plus, studiile au aratat ca aceste fructe sunt bogate in luteina si licopen, care reduc riscurile de cancer si boli de inima.
Sursa: Mediafax