Consumul zilnic de carne de vita, porc si miel creste considerabil riscul de deces, mai ales daca aceasta carne este procesata, se afirma intr-un studiu american publicat, luni, pe site-ul Archives of Internal Medicine, informeaza AFP. Inlocuirea acesteia cu carnea de peste sau de pasare antreneaza o scadere a riscului de deces cu un procent cuprins in intervalul 7% – 19%, in functie de alimentul care joaca rolul de substitut, a declarat An Pan de la Universitatea Hardvard, principalul autor al acestui studiu.
„Consumul regulat de carne rosie antreneaza un risc ridicat de deces, cauzat de maladii cardiovasculare si cancer„, au explicat savantii americani, care grupeaza in categoria „carne rosie” carnea de vita, de porc si de miel.
Riscul de deces este si mai mare in cazul carnii procesate, ce include produse ca sunca, carnati si salam.
Consumul zilnic de carne rosie proaspata sau procesata creste riscul de deces cu 12% in comparatie cu persoanele care consuma acest aliment rar si in cantitati mici sau chiar deloc. Cresterea acestui risc ajunge pana la 13% pentru carnea neprocesata si la 20% atunci cand este procesata.
„Inlocuirea portiilor de carne rosie cu carne de peste, carne de pasare, nuci, legume uscate, lactate semidegresate si cereale integrale reduce considerabil riscul de deces”, au concluzionat autorii studiului.
Cercetatorii americani au analizat datele provenind din doua studii realizate pe 37.698 de barbati si 83.644 de femei, care au fost monitorizati timp de peste 20 de ani.
Carnea rosie reprezinta o sursa importanta de proteine in alimentatie, iar studii precedente au aratat deja faptul ca un consum regulat de carne rosie antreneaza o crestere a riscului de declansare a diabetului la adulti si a maladiilor cardiovasculare, dar si a unor tipuri de cancer.
Sursa: Mediafax