O dieta care combina grasimile nesaturate, precum cele din uleiul de masline, cu legume bogate in nitrati, precum spanacul, ar putea proteja contra hipertensiunii, potrivit unui studiu britanic, care a identificat mecanismul biologic benefic din spatele regimului mediteranean. Studiu, realizat pe soareci, in Statele Unite, i-a ajutat pe cercetatori sa inteleaga rezultatele unor cercetari precedente, potrivit carora acest regim alimentar poate sa reduca tensiunea arteriala.
Regimul mediteranean cuprinde cel mai adesea lipide nesaturate, existente in uleiul de masline si in fructele cu coaja, dar si legume, precum spanac, telina si morcovi. Aceste fructe si legume sunt bogate in nitrati anorganici si in nitriti, compusi chimici produsi prin oxidarea azotului.
Cand aceste doua grupe de alimente sunt combinate, reactia chimica a acizilor grasi nesaturati cu moleculele de azot continute in acele legume declanseaza formarea acizilor grasi „nitro” care scad tensiunea arteriala. Cercetatorii de la King’s College din Londra, al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au incercat sa afle daca acei nitrati si nitriti neutralizeaza o enzima care regularizeaza tensiunea arteriala.
Soarecii modificati genetic pentru a fi rezistenti la acest proces de neutralizare a acelei enzime au continuat sa aiba o tensiune arteriala ridicata, in ciuda faptului ca au fost hraniti cu alimente bogate in acizi grasi nitro, care in mod normal se formeaza in organism atunci cand regimul alimentar este unul mediteranean. In schimb, in cazul soarecilor obisnuiti, supusi aceluiasi tip de alimentatie, acesti acizi grasi au contribuit la scaderea tensiunii arteriale.
De altfel, alte studii care au fost prezentate luni la conferinta organizata de American Thoracic Society in orasul californian San Diego sugereaza faptul ca uleiul de masline ar reduce anumite efecte cardiovasculare nocive cauzate de poluarea aerului. „Expunerea la particulele fine in suspensie in aer poate sa declanseze disfunctii ale vaselor sangvine, fapt care poate sa provoace probleme cardiovasculare si sa contribuie la aparitia aterosclerozei”, a explicat medicul Haiyan Tong, cercetator la Agentia americana de protectie a mediului inconjurator (EPA), principalul autor al studiului.
„In timp ce uleiul de masline si cel de peste sunt cunoscute pentru efectele lor benefice contra acestei disfunctii, noi am examinat folosirea unor suplimente alimentare care contin aceste uleiuri, pentru a contracara efectele cardiovasculare nefaste ale expunerii la o concentratie ridicata a particulelor poluante din aer”, a precizat el.
Dintr-un grup de 42 de adulti, o parte a luat, timp de patru saptamani, suplimente cu ulei de masline, o parte – suplimente cu ulei de peste, iar o parte nu a luat nimic. Voluntarii au fost expusi timp de doua ore intr-o camera cu aer filtrat, iar in ziua urmatoare, intr-un mediu cu concentratii ridicate de particule fine poluante.
Voluntarii din primul grup nu au prezentat nicio modificare in privinta dilatarii vaselor sangvine, in timp ce voluntarii din celelalte doua grupuri au suferit o scadere cu 13% (ulei de peste), respectiv cu 19,4% (grupul tinta) a tensiunii arteriale.
Totodata, sinteza unei proteine care joaca un rol cheie in dizolvarea cheagurilor sangvine a crescut cu 11,6% imediat dupa expunerea la aerul poluat in cazul participantilor tratati cu ulei de masline. Acest efect a persistat pana la 20 de ore dupa expunere. Cercetatorii nu au constatat nicio modificare in grupul tratat cu ulei de peste, respectiv in grupul tinta.
Sursa: Mediafax