Majoritatea persoanelor supraponderale care incearca sa slabeasca, fie prin reducerea caloriilor din alimentatie, fie prin exercitii fizice, revin foarte rar la forma fizica si la dimensiunile corporale dinainte de a se ingrasa, conform unui studiu realizat in Marea Britanie, transmite Daily Mail.
Mai putin de 10% dintre cei aproximativ 12 milioane de britanici care urmeaza diete de slabire in fiecare an, reusesc sa piarda semnificativ in greutate, iar majoritatea acestora vor pune inapoi kilogramele pierdute in cel mult un an.
Conform studiului realizat pe 25.000 de persoane, majoritatea supraponderalilor care incearca sa slabeasca intra intr-un cerc vicios in care pierd si recastiga in greutate. Din acest motiv, autorii studiului, de la Medical Research Council din Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca este mult mai bine sa eviti sa te ingrasi, decat sa incerci apoi sa dai kilogramele jos.
In cadrul studiului au fost urmarite, de-a lungul anilor, fisele medicale ale unui numar de 5.362 de persoane (barbati si femei) nascute in 1946 si cele ale altor 20.000 de persoane nascute in 1958. Au fost urmarite in special datele despre greutate si tensiunea arteriala, precum si mentiunile despre stilul de viata si cel alimentar al acestor persoane.
Conform studiului, subiectii din ambele grupuri au inceput sa castige in greutate in anii ’80, iar procesul a fost in majoritatea cazurilor ireversibil.
„Odata ce oamenii devin supraponderali, continua sa castige in greutate. Foarte rar se intampla sa slabeasca la loc. Putini pierd din kilogramele adunate, dar foarte putini ajung pana la greutatea ideala, dinainte de ingrasare. Cea mai buna solutie este de a preveni ingrasarea. In cazul barbatilor, acestia castiga in greutate constant, pe intreaga durata a vietii, iar la femei procesul incepe mai incet si apoi se accelereaza dupa varsta de 35 de ani”, a comentat Dr Rebecca Hardy, coordonatorul acestui studiu.
Expertii sustin ca omul este programat genetic sa ia in greutate si nu sa slabeasca. Dietele pot inrautati aceasta tendinta pentru ca scaderea aportului de calorii declanseaza o trecere a metabolismului in faza de „supravietuire”, reducand nivelul de energie consumat si facand pierderea kilogramelor ramase, inca si mai dificila.
Sursa: Agerpres