Dupa ani de cercetari, cercetatori britanici au reusit sa alcatuiasca un meniu pe care-l considera cel mai sanatos din lume si care contine toate elementele indispensabile organismului, relateaza maxisciences.com.
Specialistii recomanda de obicei sa se consume multe fructe si legume, sa nu se rontaie nimic intre mese si sa se renunte la desertul de la sfarsitul mesei. In cautarea unor meniuri echilibrate, oameni de stiinta de la Leatherhead Research (Marea Britanie) au anuntat ca au reusit sa alcatuiasca cea mai sanatoasa masa din lume.
Ei au analizat mai intai peste 4.000 de recomandari pentru sanatate, inc are se mentionau componentele esentiale utilizate in industria alimentara si supermarketuri pentru a-i convinge pe consumatori sa le cumpere produsele. Au selectat 222 care ar avea o reala baza stiintifica si le-au eliminat pe toate celelalte. Au cautat apoi alimentele care corespund acestor recomandari si, folosindu-le, au creat cel mai sanatos meniu din lume. Cu alte cuvinte, unul care sa ofere organismului numai ceea ce-i este necesar.
Faimosul meniu este alcatuit dintr-o terina de somon si o salata cu ulei de masline, o bucata de paine cu cereale; felul principal este o tocana de pui, cu linte si legume amestecate, iar ca desert crema de branza cu nuci si sos de caramel, fara zahar. Fiecare etapa a meniului furnizeaza organismului anumite elemente.
De exemplu, terina de somon afumat, servita la inceput, contine ulei de peste, bogat in acizi grasi omega 3 si acizi buni pentru artere, inima si creier. Uleiul de masline din salata ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol, iar painea contine fibre si acide folic, indicate pentru creier si benefic pentru dezvoltarea fetusului. Felul principal de pui este o mancare completa care ar raspunde, conform studiului cercetatorilor britanici, la 80 de recomandari oficiale privind sanatatea. Proteinele pe care le contine ‘contribuie la cresterea masei musculare’, in timp ce acidul pantotenic din linte ajuta la atenuarea oboselii si ‘imbunatateste performantele mentale’, potrivit oamenilor de stiinta citati de Daily Mail. Desertul este bun pentru digestie datorita lactulozei din branza crema , pentru dinti si controlul nivelului de glucoza din sange. Nucile contribuie la ‘imbunatatirea elasticitatii vaselor sanguine’.
Oamenii de stiinta nu s-au multumit cu atat, ci au pus la punct o bautura care sa amelioreze performantele si care sa contina calciu, zinc, cupru, fier, potasiu, seleniu, magneziu si biotina, element cu rol in metabolism, bun pentru sistemul nervos, piele si par. Cercetatorii mai recomanda ciocolata calda, bogata in melatonina, care ajuta la somn, si pastilele de carbon pentru evitarea balonarii dupa mese.
Doctorul Paul Berryman, director al Leatherhead Food Research, s-a gandit ca acest meniu ar putea fi servit de companiile aeriene, dar ca felurile de mancare pot fi pregatite la fel de bine acasa. ‘Am aratat ca felurile de mancare sanatoase nu trebuie sa fie neapetisante. Am desfasurat mii de teste de gust pe consumatori si un lucru este clar: chiar daca este sanatoasa, daca nu este si gustoasa, mancarea nu se vinde’, incheie cercetatorul.
Sursa: Agerpres