Oamenii trebuie sa lectureze carti tiparite, nu eBook-uri descarcate pe tableta, daca vor sa doarma mai bine, afirma autorii unui studiu american, potrivit carora lumina albastra emisa de dispozitivele electronice perturba ciclul natural al somnului.
Cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital din orasul american Boston au comparat efectele biologice ale celor doua stiluri de lectura inainte ca oamenii sa mearga la culcare, in cadrul unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Timp de doua saptamani, 12 voluntari au lecturat vreme de patru ore, inainte de a merge la culcare, pentru perioade de cinci zile consecutive, carti electronice pe iPad si carti tiparite.
„Cei care citeau carti electronice aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi, dormeau mai putin noaptea, iar secretia lor de melatonina (substanta care induce somnul) era redusa”, a declarat intr-un comunicat Anne-Marie Chang, coordonatoarea studiului.
„De asemenea, ceasul circadian (ceasul biologic intern, n.r.) era amanat pentru mai tarziu, iar ei erau mai putin vioi in dimineata urmatoare decat aceia care au citit o carte tiparita”, a adaugat ea.
„Ritmurile circadiene naturale ale corpului sunt intrerupte de lumina cu unde scurte, cunoscuta sub denumirea de «lumina albastra», care provine de la aceste dispozitive electronice”, a precizat aceeasi cercetatoare. Oamenii de stiinta au remarcat ca cititorii pe tableta adormeau cu o ora mai tarziu decat ceilalti si era mai putin vioi in ziua urmatoare, de dimineata, chiar si dupa opt ore de somn.
Studiile precedente au demonstrat efectul pe care il are lumina albastra asupra procesului de secretie de melatonina, dar ele nu au analizat efectele luminii albastre asupra somnului insusi, precizeaza cercetatorii americani.
Ei se tem ca folosirea acestor dispozitive electronice, mai ales de catre copii si adolescenti, „joaca un anumit rol, perpetuand lipsa somnului”, o tendinta care s-a agravat in ultima jumatate de secol. Oamenii de stiinta au indemnat comunitatea internationala sa analizeze in viitorul apropiat si consecintele pe termen lung ale acestui fenomen asupra starii generale de sanatate.
Sursa: Mediafax