Economia ruseasca s-a contractat in primele trei luni ale acestui an pe masura ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori sa-si scoata banii din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus al Economiei Alexei Ulyukayev, transmite AFP.
Aproximativ 70 de miliarde de dolari au iesit din Rusia in primul trimestru al acestui an, mai mult decat pe ansamblul anului trecut, in timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev. ‘Fuga capitalului este cel mai ingrijorator lucru in prezent‘, a declarat Alexei Ulyukayev in fata camerei inferioare a Parlamentului rus.
Oficialul mentionat a subliniat ca economia Rusiei este afectata de scaderea activitatii de investitii, nu numai in sectorul de stat dar si din partea companiilor private. In primele trei luni ale acestui an investitiile de capital au scazut cu 4,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
‘Pe langa factorii interni care stau la baza incetinirii ritmului de crestere, exista in prezent o incertitudine mare pe pietele financiare globale, iesiri mari de capital si lipsa de disponibilitate a investitorilor de a lua decizii de investitii in contextul mediului international dificil din ultimele doua luni’, a spus Alexei Ulyukayev.
In primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimarile anterioare ale autoritatilor de la Moscova care mizau pe un avans de 2,5%, gratie cheltuielilor de consum.
Criza din Ucraina vine intr-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confrunta cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondiala, care se bazeaza pe ipoteza unei agravari a crizei din Ucraina, iesirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari in acest an si ar provoca o contractie a PIB de 1,8%.
Saptamana trecuta, Guvernul rus si-a revizuit in jos estimarile de crestere pentru 2014 pana la un interval cuprins intre 0,5 si 1,1%, fata de un avans de 2,5% preconizat anterior, adaugand insa ca cifrele ar putea fi revizuite in cazul impunerii unor sanctiuni occidentale mai severe.
SUA si Uniunea Europeana au catalogat anexarea Crimeei drept ilegala si au decis sa inghete activele si sa introduca restrictii de calatorie pentru o serie de oficiali din Rusia si Crimeea. Aceste decizii, precum si amenintarea unor sanctiuni mai dure daca Moscova va interveni militar in estul Ucrainei, au condus la prabusirea pietelor financiare rusesti.
Sursa: Agerpres