Procurorii DIICOT au reusit sa identifice, pana in prezent, 12 cazuri de mama-surogat implicate in dosarul de trafic cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timisoara, detinut de cetateanul grec Giatras Kostantinos.
Pana in prezent au fost identificate 12 cazuri de mama-surogat (persoane din Romania, Ungaria, Slovacia), fiind audiate sapte dintre ele, precum si cuplurile implicate in procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Doua dintre cele sapte mame-surogat au dat nastere la cate un copil, ambii fiind predati imediat parintilor biologici.
Cuplurile beneficiare sunt atat cetateni romani, cat si cetateni din Ungaria, Norvegia, Grecia. In unele cazuri, mamele purtatoare au declarat ca au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor (de 1.000-1.500 lei lunar pentru intretinere ca un fel de salariu). In alte cazuri personalul medical racola tinere donatoare de ovocite (300 de euro pentru o procedura de donare ovocite).
DIICOT arata ca in prezent nu este legiferata procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mama purtatoare, Ministerul Sanatatii nefiind instiintat de o asemenea practica pe teritoriul Romaniei. Vineri dimineata, procurorii DIICOT au retinut doi cetateni greci, Giatras Kostantinos, patronul spitalului privat Athena din Timisoara, si medicul Pappa Charikleia. Fata de alti doi medici romani a fost dispusa masura controlului judiciar.
Giatras Kostantinos, cetatean grec in varsta de 51 de ani, cu rezidenta in Timisoara, este acuzat de constituire de grup infractional organizat si trafic ilicit de celule umane. Procurorii sustin ca Giatras Kostantinos, in calitatea sa de administrator la SC Athena Hospital SA, director departament si medic specialist obstetrica-ginecologie cu specializare in fertilizare in vitro, a constituit un grup infractional organizat, in scopul traficului ilicit de celule umane.
Pe baza unor intelegeri pecuniare intre medic si paciente, respectiv intre paciente si donatoare, el este acuzat ca a supus persoane de sex feminin procedurilor de prelevare/extractie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, in beneficiul unor persoane aflate in dificultatea de a procrea pe cale naturala, dar care doreau sa fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umana asistata.
In activitatea medicala de fertilizare in vitro a fost utilizata si procedura de embriotransfer la o mama-surogat (mama purtatoare), procedura care nu este insa prevazuta de legislatia romana in vigoare. Pappa Charikleia, cetatean grec in varsta de 45 de ani, in calitatea sa de biolog – director de laborator, a ajutat la derularea procedurilor de prelevare/extractie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, in beneficiul unor persoane aflate in dificultatea de a procrea pe cale naturala.
Totodata, fata de Lavinia Stelea, medic ginecolog, si Daniela Ciontu, medic biolog, a fost dispusa masura controlului judiciar. De asemenea, fata de mai multe persoane suspectate ca au indeplinit roluri de mama-surogat, donatoare pentru cupluri beneficiare si donatoare de ovule pentru a fi utilizate la Centrul de Fertilizare in Vitro al Athena Hospital, procurorii DIICOT au extins urmarirea penala sub acuzatia de complicitate la traficul ilicit de ovule umane.
Din probele administrate in cauza rezulta ca au fost efectuate proceduri de inseminari in vitro cu mama purtator, fara o procedura aprobata de catre Agentia Nationala de Transplant, fara respectarea Ordinelor Ministrului Sanatatii mentionate mai sus, la nivelul spitalului fiind incheiate doar protocoale sumare, sub forma de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtatoare.
Persoanele erau directionate de catre personalul medical spre diversi notari publici (fiind identificati pana in prezent doi), unde erau redactate declaratii notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau sa doneze sau sa poarte o sarcina fara nicio pretentie materiala, iar in ceea ce le priveste pe mamele purtatoare acestea se obligau ca la nastere sa predea copilul cuplului beneficiar, fara nicio alta pretentie.
Si cuplurile beneficiare au semnat declaratii notariale prin care se arata ca sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat in uterul mamei purtatoare, recunoscand, totodata, ca pruncul rezultat este copilul lor natural. Medicii Giatras Kostantinos si Pappa Charikleia vor fi dusi vineri la Tribunalului Timis cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Sursa: Agerpres