Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Pitesti au ridicat azi, 8 mai, 20 de persoane care urmeaza sa fie audiate la Serviciul Teritorial Pitesti in legatura cu infractiuni de evaziune fiscala in domeniul achizitiilor intracomunitare cu materiale de constructii, cu un prejudiciu estimat la aproximativ cinci milioane de euro.
Procurorii, alaturi de politistii de la Biroul de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Bucuresti, Craiova, Calarasi si Dambovita, au actionat joi pentru destructurarea a trei grupuri infractionale organizate constituite din 31 de suspecti (printre care se afla si trei cetateni arabi) implicati in aceasta grupare, informeaza un comunicat al DIICOT.
„Din materialul probatoriu administrat rezulta suspiciunea rezonabila ca, profitand de scutirea achizitiilor comunitare de la plata taxei pe valoarea adaugata, persoanele banuite ca au constituit grupul infractional organizat s-au aprovizionat cu fier si otel-beton de la societati comerciale din Bulgaria. Marfa a fost vanduta prin intermediul a doua societati comerciale din judetul Arges, colectand cu aceasta ocazie taxa pe valoare adaugata”, se arata in comunicat.
Procurorii DIICOT Pitesti au administrat probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca – pentru a nu vira la bugetul de stat taxa pe valoare adaugata colectata – membrii grupului infractional organizat au creat un circuit fictiv al documentelor, care atesta in mod nereal faptul ca marfa, provenita in fapt de la societatile comerciale din Bulgaria, a fost livrata de societati comerciale rezidente, deducand astfel, in mod nejustificat, taxa pe valoare adaugata colectata.
„Transportul fierului si otelului-beton de la furnizorii reali din Bulgaria catre depozitele societatilor comerciale din judetul Arges a fost realizat cu mijloace de transport ale societatilor comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat, conducatorii auto folositi prezentand la punctul de trecere a frontierei Giurgiu CMR-uri din care rezulta ca marfa transportata provine de la alte societati comerciale din Bulgaria decat furnizorii reali, iar beneficiarii acesteia sunt societati comerciale din Ungaria, Romania fiind doar tara de tranzit”, precizeaza comunicatul.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupului infractional organizat sunt suspectati ca pentru a da circuitului fictiv al documentelor o aparenta de realitate, societatile comerciale din judetul Arges au platit societatilor comerciale de tip fantoma, prin banca, contravaloarea marfurilor, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata, insa o parte din aceasta a fost retrasa in numerar, sub diverse pretexte, de catre membrii retelei.
„O alta parte din taxa pe valoare adaugata dedusa in mod nejustificat de catre societatile comerciale din judetul Arges, prin inregistrarea unor operatiuni comerciale fictive in contabilitatea firmelor, a fost folosita pentru a putea vinde sub pretul pietei si pentru a-si crea astfel un avantaj fata de agentii economici din acelasi domeniu cu un comportament loial fata de concurenta si corect din punct de vedere fiscal. In final, societatile de tip fantoma au fost cesionate unor cetateni arabi care le-au stabilit sediile la cabinetele individuale ale unor avocati din Bucuresti”, mai arata procurorii.
In urma perchezitiilor domiciliare s-au identificat documente contabile, telefoane mobile, sisteme informatice si medii de stocare a datelor informatice, carduri bancare etc. De asemenea, a fost ridicata suma de 224.000 lei, in vederea indisponibilizarii prin instituirea masurii asiguratorii a sechestrului.
Sursa: Agerpres