Titlul de Capitală a Tineretului din România câştigat de municipiul Baia Mare este un pariu asumat de municipalitate, iar pregătirile pentru data de 2 mai au intrat în linie dreaptă.
Joi, 12 aprilie a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Baia Mare de către primarul Cătălin Cherecheș pentru a supune atenției consilierilor locali câteva proiecte importante pentru demarerea proiectului „Baia Mare – Capitală a Tinerilor din România”, amenajarea unor zone publice prin finanțare europeană și validarea unor investiții cu capital privat.
Primul proiect pe ordinea de zi a fost cel legat de organizarea evenimentului de debut al Municipiului Baia Mare, care de la începutul lunii mai devine Capitală Națională a Tineretului până în mai 2019. În acest sens s-a alocat un buget general pentru zilele de 1 și 2 mai când tinerii băimăreni, dar și tineri din întreaga țară vor fi invitați să aprindă luminile Capitalei Tinerilor alături de Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran și Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dar și de alte personalități ale vieții publice din România. Programul artistic ar putea cuprinde nume precum Randy, Alina Eremia, Vunk, Irina Rimes, Andra, Carla’s Dreams, Inna, Dorian Popa, Lidia Buble, Antonia, Smiley, Delia, BUG Mafia, dar și trupe locale și artiști de prestigiu.
La inițiativa comună a primarului Cătălin Cherecheș și a grupului liberal, inițiativă susținută, în final, de întreg consiliul local, ca în acest buget să fie incluse și alte manifestări culturale-artistice desfășurate în luna mai, în special 1 iunie – Ziua Copilului, iar în jurul acestei date primarul municipiului a promis că va aduce Gașca Zurli. Evenimentele vor avea loc în Centrul Istoric al municipiului Baia Mare și în zona Câmpul Tineretului.
Proiect aprobat pentru continuarea reabilitării Câmpului Tineretului
Un alt proiect aprobat de consiliul local a fost cel al continuării reabilitării Câmpului Tineretului, respectiv a zonei Statuii Ostașului Român, aleea principală de acces dinspre centrul vechi, respectiv reamenajarea zonei din fața bisericii ortodoxe, deviindu-se calea de acces auto cu realizarea unui peron pentru părinții care își aduc copiii la Liceul de Artă.
În contextul realizării acestui proiect prin finanțare europeană s-a votat, după câteva ședințe în care s-au manifestat diverse interese care doreau blocarea proiectului, demararea procedurilor de preluare a Restaurantului Chios și transformarea acestuia în centrul cultural și social, într-o varianta constructivă inedită, respectiv amplasarea sub nivelul solului a acestui edificiu ce va avea un acces amplu sub forma unui amfiteatru ce va coborî, în trepte, spre accesul în respectivul spațiu.
Referindu-se la această zona, Cătălin Cherecheș a anunțat demararea procedurilor de contractare a lucrărilor pentru proiectarea și construirea noului ștrand municipal cu o componentă deschisă, sub cerul liber, cu bazine atât pentru adulți cât și pentru copii, cu elemente de joacă, dar și a unei zone interioare pe amplasamentul vechii săli de sport. De asemenea, se află în contractare proiectarea și execuția terenului II de fotbal, dar a fost anunțat și faptul că Stadionul “Viorel Mateianu” beneficiază de o finanțare de aproximativ 5 milioane de euro din partea Guvernului României prin Compania Națională de Investiții. Termenul maxim de finalizare a acestor proiecte este de 18 luni.