Conflictul mondial a fost declarat oficial, astăzi se așteaptă o decizie care ar putea fi istorică – și ar putea declanșa un dezastru la nivel global.
Azi noapte, agențiile internaționale au transmis o veste cu o încărcătură deosebită: Franţa şi Statele Unite au acuzat luni Rusia pentru presupusele atacuri chimice din oraşul Douma din Siria — iar asta nu oriunde, ci chiar în faţa Consiliului de Securitate al ONU.
Cele două puteri nucleare susţinân că „Moscova nu putea ignora bombardamentele aeriene ale regimului Bashar Al-Assad”.
„Sprijinul militar rus şi iranian este prezent pe teren şi la toate eşaloanele aparatului de război sirian şi niciun avion sirian nu decolează fără ca aliatul rus să fie informat”, a spus ambasadorul francez la ONU, François Delattre.
Apoi, Delattre a completat cu un atac direct la Rusia, fără a ține seama de dreptul internațional sau despre necesitatea existenței unui fundament, a unui probatoriu.
„La 7 aprilie, în momentul în care a avut loc al doilea atac chimic la Douma, avioane ruse au participat şi la operaţiuni aeriene în regiunea Damascului”, spune ambasadorul, atacurile de la 7 aprilie au avut loc fie cu acordul tacit sau explicit al Rusiei, fie fără ştirea acesteia şi în pofida prezenţei sale militare”.
Nu ştiu „care dintre cele două derive este cea mai alarmantă pentru securitatea noastră colectivă”, a adăugat francezul, care aprecizat însă că „Nu există nicio îndoială asupra autorilor acestui nou atac”.
În aceeași reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate, reprezentanta SUA la ONU, Nikki Haley, a implicat, pe lângă Rusia, şi Iranul.
„Responsabili ruşi sunt pe teren ajutând direct campaniile regimului, iar forţele iraniene fac frecvent treburile murdare”, a declarat ambasadoarea, subliniind că atunci când „regimul militar sirian bombardează civili, face aceasta cu ajutorul Rusiei”.
Rusia şi Iranul au consilieri militari la bazele aeriene ale regimului Al-Assad şi în centrele de operaţiuni, a mai spus ambasadoarea americană.
Acuzația privind armele chimice este o constantă a politicii Occidentale privind Siria și Orientul islamic, în general. În baza aceleași acuzații a fost atacat și ocupat Irak-ul, ulterior comunitatea internațională recunoscând falsitatea „probelor” prezentat de SUA.
În cazul de față, Damasc-ul neagă folosirea oricăror arme chimice, iar până acum Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice nu a descoperit că Siria ar mai avea arsenal chimic.
Rusia a dezminţit că regimul sirian ar fi recurs la arme chimice în bombardamentul de la Douma, iar experţii ruşi au făcut prelevări pe teren, negăsind urme care să confirme un asemenea atac. Probele și rezultatele cercetărilor au fost prezentate în ța Consiliului de Securitate, transmite Agerpres.
Reaminitm că Douma este ultimul bastional rebelilor anti-Assad, grupăr susținute de SUA și din rândul cărora au fost recrutați, în trecut, luptători ai grupărilor teroriste ISIS — și de la care au fost capturate arme folosite de teroriști.
În același timp, Rusia, prin preşedintele Vladimir Putin consideră aceste acuzații drept „provocărilor şi speculaţii inadmisibile”. Putin a făcut aceste precizări în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Angela Merkel.
De partea cealaltă, preşedintele american, Donald Trump, a a anunțat că, în maxim 48 de ore se va lua o decizie privind Siria — statul major al SUA nexcluzând varianta unei acțiuni militare.
Trump a anunțat că discută cu şefii armatei şi „va decide cu privire la cine anume a fost de vină pentru atac — dacă a fost Rusia, sau guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sau Iranul sau toţi la un loc”, transmite susrsa citată.
Franța consideră la rândul său că atacul chimic este „o limită peste care nu se poate trece”.
Reamintim Marea Britanie a folosit teremenul „atac chimic” pe teritoriul său în recentul și ultramediatizatul caz Skrypal, în care au fost lansate acuzații complet nefondate împotriva Rusiei — unele contrazise chiar de „victime”.
Dar, cazul Skripal are toate caracteristicile pregătirii opiniei publice occidentale pentru o intervenție în forță care ar implica și Rusia.
La ora actuală, se așteaptă să se voteze, în Consiliul de securitate, textul unui proiect propus de SUA care propune condamnarea regimului sirian după presupusul atac cu arme chimice de sâmbătă de la Douma.
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat presei că textul conţine „elemente inacceptabile ce ar putea înrăutăţi lucrurile”.
SUA propune și crearea unui nou „mecanism de anchetă independent al Naţiunilor Unite” privind recurgerea la arme chimice în Siria.
Cu alte cuvinte, în acest moment SUA și Franța sunt gata să pornească o ofensivă militară în Siria contra guvernului susținut de Rusia și Iran, Turcia desfășoară operațiuni militare în Siria contra grupărilor militare sprijinite (inițial) de SUA, aviația israeliană a atacat Siria și acuză Iranul de susținerea unor grupăr care comit atacuri în Israel, Marea Bitanie susține că Rusia a desfăcurat atacuri chimice pe teritoriul său.
Cam asta e pe scurt situația — deci lipsește doar un pas pentru un conclict extins la nivelul celor mai puternice armate din lume.
Conflictul mondial a fost declarat — deocmandată la nivel diplomatic; acuzațiile sunt lansate și nu există tentative de a solicita probe sau de acorda drept la replică, la fel ca în cazurile agresiunilor precedente.
Făcând o socoteală, valabilă pentru întrega mea generație, am realizat o nefericită simetrie — m-am născut în 1964, la 50 de ani după izbucnirea primului război mondial, la 25 de ani după izbucnirea celui de-al doilea și tot la 50 de ani de izbucnirea celui de-al treilea.
2014, Kiev, este fără îndoială începutul unui nou război în care o putere mondială a finanțat o lovitură de stat și o rebeliune în chiar nucleul unei alte puteri mondiale, declanșând o criză — deocamdată, fără final — în Europa, cu implicații uriașe.