Vezi VIDEO
Comuna Cicarlau a devenit centrul prozei si al poeziei romanesti in acest sfarsit de saptamana. Ajuns la cea de-a XVIII-a editie, Festivalul National de Literatura „Vasile Lucaciu” ce se desfasoara odata la doi ani in comuna maramureseana a reunit in acest an zeci de tinere talente manuitoare de condei. Intr-un final, marele premiul al editiei i-a revenit baimarencei Anca Goja, care a reusit sa ii cucereasca pe membrii juriului cu o creatie literara fictionala.
In prima zi a festivalului, concurentii prezenti la festival au avut ocazia sa viziteze casa in care s-a nascut Vasile Lucaciu, in localitatea Apa din Satu Mare. Spre seara, acestia au luat parte la un cenaclul literar, in cadrul caruia fiecare a citit un fragment din opera intrata in concurs.
„Am avut concurenti foarte buni, dar am dat prioritate celor care s-au prezentat aici si si-au sustinut intr-o lectura publica creatia. Juriul a apreciat poezia foarte bine, iar proza bine. In conditiile actuale ale globalizarii, trebuie sa pastram totusi traditia, trebuie sa sustinem creatia originala, creatia locala, limba si literatura romana. Este un lucru foarte important sa avem propria identitate in Europa si in lume”, a aratat unul dintre organizatorii Festivalului National de Literatura „Vasile Lucaciu”, Nicolae Goja.
Peste 50 de concurenti din tara, dar si din Moldova s-au inscris la cea de-a XVIII-a editie a Festivalului National de Literatura „Vasile Lucaciu”. Juriul, format din oameni de cultura de la diferite reviste literare din tara, a avut de deliberat pentru a alege cele mai reusite creatii literare atat in proza, cat si in versuri. Povestea fictiva a unui barbat care calatoreste visand a fost cea mai apreciata opera literara din cadrul festivalului.
„Erau patru creatii, patru proze scurte, dar cea din care am citit un fragment ieri la cenaclul organizat aici la festival se cheama « Calatorie cu tampla pe perna » si este despre un barbat caruia ii place foarte mult sa viseze. Are niste vise foarte frumoase, despre calatorii in intreaga lume, iar el fiind un om foarte sarac, nu are posibilitatea sa se deplaseze aievea in locurile acelea, unele exotice, si atunci face tot ce poate ca sa viseze cat mai mult. Din aceasta cauza este dat afara de la serviciu, dar cu toate astea, nu renunta la pasiunea lui”, a povestit castigatoarea marelui premiu al festivalului, Anca Goja.
Cele mai reusite creatii literare au fost premiate cu diplome, premii in bani si publicarea intr-o revista de cultura. La finalul acestei editii, organizatorii au marturisit ca spera ca traditia acestui festival, care se desfasoara o data la doi ani, sa mearga mai departe, avand in vedere dificultatile financiare cu care se confrunta in ultimii ani.
Lista castigatorilor (informatii furnizate de organizatori):
Marele premiu al Festivalului si al revistei „Nord Literar” – Anca Goja
A. POEZIE
1. Premiul I si al revistei „Caiete Silvane” – Maria Pilchin
2. Premiul al II-lea si al revistei „Poesis” – Doru Nicolae Perta
3. Premiul al III-lea si al revistei „Poesis” – Madalina Grosu
Premiul al III-lea si al revistei „Miscarea literara” – Alexandra Negru
B. PROZA
1. Premiul I – nu se acorda
2. Premiul al II-lea si al revistei „Orient Latin” – Adrian Nicolae Popescu
3. Premiul al III-lea – Paul Ersilian Rosca
Se mai acorda:
Premiul reprezentantei Maramures a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania –Roxana Francesca David
Premiile revistei „Cervantes” – Nicu Usturoi
– Andreea Span
– Anda Maria Oncin
Premiul pentru proza al revistei „Miscarea literara” – Nicolae Carstea
Premiul revistei „Tribuna” – Nicu Usturoi
Premiu special – Anda Maria Oncin
Sursa: Gabriela Kuhajda