Orașul Baia Mare este cunoscut nu doar ca fost important centru minier, ci și ca o „pepinieră” pentru mari pictori români și străini.
De numele Școlii de pictură din Baia Mare, mișcare artistică ce s-a născut în jurul marelui pictor Simon Hollosy în perioada Belle Epoque, se leagă numele unor mari artiști plastici. Centrul Artistic Baia Mare a fost înființat în 1896, actul întemeierii legându-se de numele pictorului Simon Hollosi. De-a lungul timpului, miile de artiști plastici, sosiți din cele mai îndepărtate colțuri ale Europei, au lăsat ca zestre Centrului Artistic din Baia Mare peste 250 de lucrări.
Pictorului Simon Hollosi i s-au alăturat elevii săi Réti István, Thorma János și Iványi Grünwald Bélla, precum și cei care au sosit în Baia Mare în luna mai a anului 1896: Ferenczy Károly , Glatz Oskár și alții.
Dr. Tiberiu Alexa evidențiază existența a trei etape distincte în evoluția Centrului Artistic din Baia Mare : faza afirmării (1896-1918), faza dezvoltării (1919-1950) și faza diversificării (1951-prezent), etape marcate de importante momente, cum ar fi: „anii Hollosi”, revolta neomodernistă din perioada 1906-1914, „anii Strâmbu” (1919-1920), polemica Mikola-Ziffer-Gheorghe Manu (1929-1931), criza deceniului patru și constituirea Societății Artiștilor Plastici din Baia Mare, în 1937, care este singura organizație națională de artiști vizuali profesioniști din România.
În perioada „Hollosi”, la Baia Mare veneau o mulțime de artiști, care lucrau aici vara, iar iarna se mutau la Munchen, motiv pentru care orașul nostru și-a câștigat denumirea de „orașul pictorilor”. Pe parcursul unui secol, în jur de 3000 de artiști plastici (sculptori, pictori, graficieni, ceramiști, designeri) și-au desfășurat neîntrerupt activitatea în cadrul coloniei din Baia Mare. Mulți dintre artiștii ce au activat în cadrul Școlii de pictură de la Baia Mare au participat la renumite expoziții internaționale, unde au obținut premii importante. Unii au făcut parte, în acea vreme, din mișcări de avangardă, având astfel posibilitatea de a expune alături de nume foarte cunoscute din plastica europeană.
Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, unicat în țara noastră datorită colecțiilor sale și programelor expoziționale, este o instituție publică de cultură, în subordinea Consiliului Județean Maramureș, situat pe strada 1 mai, nr. 8, în Baia Mare. Clădirea, care găzduiește muzeul din anul 1984, a fost construită în 1748 și modernizată de-a lungul timpului, ultimele lucrări efectuându-se între anii 2007-2011, când muzeul a fost transformat în instituție independentă.
În anul 1960 a fost înființată Colecția de artă românească modernă și contemporană, în cadrul Muzeului Regional Maramureș, având 195 de piese, al căror număr se ridică în prezent la 4000. Majoritatea pieselor au fost achiziționate sub forma unor achiziții, donații, transferuri, majoritatea purtând semnătura artiștilor ce au activat în cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Odată cu organizarea unor tabere internaționale de pictură, începând cu anul 1993, de către Inspectoratul pentru Cultură Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și Filiala Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici, printre colecțiile muzeului se regăsesc și lucrări de artă contemporană universală.
Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la înființarea Centrului Artistic din Baia Mare, ocazie cu care, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, în parteneriat cu Filiala Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici din România, lansează invitația de a vizita expoziția temporară „Artiști și Toposuri. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare”, curator dr. Tiberiu Alexa, curator asociat dr. Laura Ghinea.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 7-15 aprilie, la Galeria de Artă a UAP Baia Mare, b-dul București nr. 6, de luni până vineri, în intervalul orar 14,00-18,00, intrarea fiind liberă.