Sonda spatiala Mangalyaan, trimisa de India intr-o misiune de explorare a planetei Marte, a ajuns miercuri pe orbita acesteia, reusind totodata o premiera mondiala in istoria explorarilor spatiale, dupa ce vehiculul s-a inscris pe orbita corecta din prima incercare.
India a devenit prima tara din lume care a reusit sa duca la bun sfarsit o misiune spatiala spre Marte din prima incercare de acest fel. Succesul misiunii, laudata pentru costurile foarte reduse, de doar 74 de milioane de dolari, va da un avant programului spatial inceput acum 50 de ani de India, in conditiile in care noul premier de la New Delhi, Narendra Modi, a anuntat ca doreste sa extinda programul printr-o mai buna infrastructura si tehnologie.
India se alatura astfel unui mic grup de natiuni – Statele Unite, Rusia si Europa – care au reusit sa trimita o sonda pe orbita sau sa atinga suprafata planetei Marte. Insa celelalte natiuni au esuat de mai multe ori in incercarile lor initiale.
Dupa sosirea cu o intarziere de 12 minute, din cauza distantei, a mesajelor radio de confirmare a pozitiei sondei pe orbita lui Marte, centrul de comanda al misiunii spatiale, aflat in orasul Bangalore, a fost scena manifestarilor de bucurie si celebrare a reusitei.
Premierul Modi, care a stat in spatele oamenilor de stiinta si parea tensionat in ultimele momente, i-a felicitat pe specialisti. „India a ajuns cu succes pe Marte. Felicitari tuturor! Astazi s-a scris istorie. Am indraznit sa ne avantam in necunoscut si am atins aproape imposibilul”, a spus Modi intr-un scurt discurs sustinut la centrul de comanda al misiunii.
Expertii Organizatiei Indiene pentru Cercetare Spatiala (ISRO) au comandat pornirea motorului principal si a celor opt propulsoare auxiliare ale sondei, care au functionat pentru 24 de minute, controland astfel viteza si directia de deplasare a vehicului spatial pentru o inserare lina pe orbita martiana.
ISRO a efectuat luni un test al functionarii motorului vehiculului spatial, dupa ce propulsorul fusese oprit timp de 300 de zile, pe durata calatoriei sondei spre punctul de intalnire cu orbita lui Marte. „Pornirea de test a motorului principal pe baza de combustibil lichid a fost incununata de succes… a functionat perfect, timp de patru secunde, cum era programat”, a anuntat luni, pe conturile sale de socializare online, Organizatia Indiana pentru Cercetare Spatiala.
Sonda spatiala Mangalyaan a fost lansata in noiembrie 2013.
Scopul misiunii Mangalyaan este studierea suprafetei si compozitiei minerale a lui Marte si cautarea urmelor de metan in atmosfera planetei, avand in vedere ca acest gaz este legat de aparitia formelor de viata. Costurile acestei misiuni sunt de zece ori mai mici decat cele ale misiunii Maven a NASA, care s-a inscris duminica pe orbita lui Marte.
Sursa foto: Arhiva
Sursa: Mediafax