Vezi VIDEO
O directiva a Consiliului Europei care va fi pusa in aplicare si in Romania din prima zi a anului viitor ii obliga pe soferi sau pe aspirantii la functia de conducatori auto sa faca o analiza in plus. Trebuie sa treaca pe la cabinetul de somnologie si, in cazul in care sforaie, risca sa nu primeasca documentul.
„Este vorba despre o directiva europeana care nu va mai permite eliberarea sau reinnoirea permiselor de conducere fara a fi investigati toti conducatorii auto Categoria I, Categoria II amatori si profesionisti. Practic, ei au nevoie de o fisa medicala care sa spuna ca sunt apti pentru a conduce. Aceasta consta intr-o investigatie de diagnostic intr-un laborator de somnologie si, daca pacientul sufera de sindromul de dispnee in somn sau de sforait, atunci i se recomanda un tratament. Permisul de conducere va putea fi eliberat, dar el periodic va trebui sa faca dovada ca face tratament si ca apare o imbunatatire a simptomatologiei”, spune dr. Ligia Puiu, medic primar pneumolog cu competente in somnologie.
Directiva a fost introdusa dupa ce mai multe studii facute in Europa auu scos la iveala un fenomen ingrijorator. „S-a dovedit, pe studii facute in Europa, ca apneea in somn este la fel de mare factor de risc, exact ca si fumatul, chiar ca si alcoolul. De exemplu, factorul de risc pentru apneea in somn de a ajunge sa aiba somnolenta la volan, sa adoarma si sa aiba accidente este de 3,7%, or alcoolul este doar 2%. Deci factor de risc foarte mare si s-a ajuns la aceasta concluzie in Europa pentru ca foarte, foarte multe accidente se produc anual din cauza adormirii la volan si asta e valabil pentru toate varstele, de la 18 ani in sus si apneea in somn sau sforaitul poate sa ascunda si foarte multe boli”, a explicat Puiu.
Din pacate, desi actul normativ se va aplica in doar o jumatate de an, Romania nu dispune nici de specialisti suficienti si nici de infrastructura. Fiind vorba despre o ramura a medicinii relativ noua, iar specialistii au nevoie de minimum sapte luni pentru a dobandi competente in acest domeniu, in Romania sunt sub 100 de astfel de medici.
„Pot sa spun ca fac parte din prima serie cu competenta in somnologie din Romania. In tarile uniunii europene a aparut aceasta competenta insa relativ recent, de doi-trei ani. Este un domeniu foarte interesant, fascinant, pentru ca leaga foarte multe specialitati, boli neurologice, boli cardiace, endocrine, boli ale medicinii muncii, endocrinologice”, a declarat Ligia Puiu.
Maramuresul are un sigur cabinet de somnologie, in Baia Mare, in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rusdea” care este dotat cu aparatura de ultima generatie. „Deocamdata in judetul nostru Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Rusdea are medici care au competenta in somnologie si totodata avem si un aparat de ultima generatie, un polisomnograf cu care se fac aceste determinari”, a subliniat ec. Alexandru Bondre, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rusdea” Baia Mare.
Totusi, acest cabinet nu ar face fata la numarul foarte mare de conducatori auto din judet. „Din punctul meu de vedere, deci este un punct de vedere personal, spun ca nu suntem inca pregatiti nici cu numarul de specialisti necesari si nici cu aparatura pentru a face fata unei modificari legislative imediate”, a concluzionat Bondre.
Sursa: Ana Pop