Ancheta in cazul posibilei fraude din timpul bacalaureatului de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei continua, procurorii anticoruptie ai DNA Cluj incercand sa gaseasca noi dovezi care sa le probeze suspiciunile. Pana in prezent, s-a aflat ca la dosar se afla mai multe inregistrari audio si video din timpul examenului de bacalaureat, care au fost, de altfel, prezentate instantei in momentul in care s-a cerut arestarea preventiva pentru 29 de zile a directorului de studii de la liceul particular “George Pop de Basesti” – filiala Sigetu Marmatiei, Meda Leordean. De asemenea, in acelasi dosar al “mitei de la bac” mai este cercetata si o eleva a institutiei de invatamant particular, Ileana Botici – in varsta de 33 de ani, care a recunoscut ca s-a ocupat de strangerea banilor.
Meda Leordean, in afara functiilor detinute director de studii la liceul privat si secretara la grupul scolar din Sighet, este si sotie de politist. Cu toate acestea, abia dupa mai multe ore de declaratii in fata oamenilor legii si-a recunoscut implicarea in caz. Directoarea a fost arestata preventiv in cursul zilei de joi, 10 iulie, pentru 29 de zile, fiind acuzata de dare si luare de mita. Atat Meda Leordean, cat si Ileana Botici si-au recunoscut faptele in fata anchetatorilor.
In urma perchezitiei efectuate la domiciliul Medei Leordean, procurorii DNA au descoperit 70.000 lei si 1.750 euro, bani despre care a spus ca i-a primit de la o eleva pentru a facilita obtinerea unor note de trecere pentru cei 126 de elevi ai liceului particular.
Cealalta suspecta, eleva Ileana Botici (33 ani, candidata la bacalaureat) a recunoscut ca a strans banii pe care i-a dat directoarei Leordean. Magistratii au decis ca ea sa fie cercetata in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de complicitate la comiterea infractiunii de luare si dare de mita.
Avocata Medei Leordean a sustinut initial ca aceasta este nevinovata. „Este un tam-tam fara sens orchestrat de procurori. Valiza cu bani n-a ajuns nicidecum la profesorii acestia, pentru care experienta Bacalaureatului din acest an nu va trece cu siguranta fara sa lase urme. Au fost efectiv hartuiti in tot acest timp. Elevii au strans ceva bani care au ajuns la profesori sub forma de sucuri, apa minerala si eventual ceva alimentate. Totul se numeste protocol si se acorda in fiecare an in toate liceele din tara. Nu inteleg de ce au fost sesizari cu privire la acest liceu”, a spus avocatul Veronica Gavris Todinca inainte de a intra la audieri la DNA.
Numai ca procurorii DNA au probe solide, constand in 5 CD-uri cu transcrierile interceptarilor de telefoane dintre directoare si eleva, precum si alte dovezi. Cazul de la Sighetu Marmatiei se poate considera cea mai mare frauda a examenului de Bacalaureat din Romania. In scandal se pare ca sunt implicati peste o suta de elevi dar si peste 50 de profesori sau supraveghetori, iar printre cei cercetati se pare ca este si presedintele comisiei de examinare de la grupul scolar din Sighet, profesorul universitar clujean Virgil Ispas. Si alte persoane s-ar putea sa fie aduse la sediul DNA Cluj pentru ancheta, tinand cont de faptul ca fraudarea bacalaureatului nu s-ar fi putut produce si fara sprijinul altor dascali.
UPDATE: Mita la bacalaureatul din Sighet a atins 30.000 de euro, dupa cum a anuntat DNA
DNA a dat joi, 10 iulie, primele informatii mai detaliate despre ancheta pe care o desfasoara in legatura cu bacalaureatul de la Grupul Scolar pentru Industrie Usoara si Servicii Sighetu Marmatiei, unde au sustinut examenul si absolventii Liceului particular ”George Pop de Basesti” din Maramures. Reprezentantii DNA au precizat, intr-un comunicat de presa, ca le cerceteaza pe Meda Virginica Leordean, director al scolii private ”Gheorghe Pop de Basesti” din Ulmeni – judetul Maramures, si pe Ileana Mirela Botici, eleva in varsta de 36 de ani la scoala particulara. Directoarea liceului este cercetata penal pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si dare de mita. Eleva sa este pusa sub acuzare pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la trafic de influenta.
Procurorii anticoruptie au aratat ca, in cursul lunii iunie 2008, Meda Leordean, avand complicitatea elevei sale, ”a pretins de la unii absolventi ai scolii private pe care o conduce in calitate de director cate 1.000 RON, promitandu-le ca va interveni pe langa membrii Comisiei de Bacalaureat si pe langa profesorii supraveghetori pentru a le asigura reusita la examen. Suma astfel primita de la elevi a fost de 106.000 RON (echivalentul a aproape 30.000 euro)”.
DNA Cluj a aratat ca ”pentru a pune in practica cele promise, Meda Leordean, sprijinita de Ileana Mirela Botici, a angrenat in activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat un numar de peste 100 elevi si peste 40 de profesori (persoane incadrate la mai multe scoli din judetul Maramures)”.
Leordean Virginica Meda a determinat dascalii cu care a discutat ca in zilele de 27 iunie 2008, 1, 2 si 3 iulie 2008 sa rezolve subiectele de examen in biroul sau din incinta Grupului Scolar de Industrie Mica si Servicii Sighetu-Marmatiei, imediat dupa extragerea subiectelor pentru proba scrisa. Dupa redactarea rezolvarilor, aceasta, avand complicitatea profesorilor supraveghetori, le-a impartit elevilor in salile de examen, au aratat procurorii anticoruptie.
Ambele femei au fost retinute in baza probelor aflate la dosar in cursul zilei de 9 iulie, iar azi, 10 iulie, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventiva a directoarei Meda Leordean pe o perioada de 29 de zile.
Procurorii anticoruptie au facut si doua precizari in comunicatul de presa, precizand ca ”in instrumentarea acestei cauze procurorii DNA au colaborat cu lucratori din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Maramures”. De asemenea, DNA a mai aratat ca ”punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Sursa: V.D.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult