Presedintele consiliului judetean a declarat ca Man a implinit 65 de ani in aprilie si ca din 2002 indeplinea conditiile de pensionare, astfel incat decizia luata este total justificata. ”Nu am avut divergente cu domnul Man. Am avut discutii cu el si am incercat sa rezolvam problemele pe cale amiabila, din pacate el nu a inteles. Am avut cu el o intrevedere in care i-am cerut ca in termen de cinci zile sa solicite pensionarea, pentru ca era obligat prin lege, dar nu a facut asta si pe cale de consecinta am actionat noi”, a spus Kovacs.
Conflictul dintre Griogore Man si conducerea Consiliului Judetean Maramures a izbucnit dupa promovarea unui proiect de hotarare care prevedea ruperea in trei a muzeului, pe cele trei sectiuni mai importante ale sale: Etnografie, Arta si Istorie. Decizia a fost extrem de contestata de opozitie, care a si atacat-o in contencios. Instanta nu a admis cererea alesilor PSD, iar sefii consiliului judetean au inceput sa puna in practica strategia pregatita din timp.
Dupa numirea directorilor interimari la muzeele nou infiintate (Tiberiu Alexa – la Arta, Lucia Pop – la Istorie si Dan Pop – la Etnografie), s-a trecut la etapa a doua, care a constat in scoaterea pe tusa a lui Man. Cum acesta nu a priceput cu frumosul, s-a trecut la metode mai dure. Presedintele consiliului a precizat ca nu a avut ce face.
”Unii managerii se cred stapani peste institutii de parca ar comanda la ei in casa. De altfel, la muzeu va avea loc un control amanuntit pentru ca am descoperit foarte multe nereguli. De exemplu, carnetul de munca al domnului Grigore Man nu se gaseste nicaieri. Dupa finalizarea cercetarilor, acolo unde s-a incalcat legea vor fi si sanctiuni pentru ca nu mai e permis acest lucru. De cand am venit aici (consiliul judetean – n.r.) scot castane intruna pentru ca unii au incalcat legea si au lasat haos in institutiile din subordine”, a declarat Kovacs.
Sursa: Meda Muntean