Joi, 13 iunie, la ora 15.10, indicele de confort temperatura-umezeala (ITU) a atins pragul critic de 80 de unitati, in localitatea Baia Mare.
Disconfortul termic în sezonul cald apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte pragul de 37 grade Celsius sau atunci când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge său depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi.
Organismul uman nu este pregătit genetic pentru aceste situaţii, resimțindu-le ca pe o stare de stess agresiv, cu efecte extrem de negative, uneori letale.
ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând în calcul doi factori: temperatura aerului în grade Celsius (care se ia la umbră, la înălţimea standard de 2,00 metri), aceasta dacă depăşeşte 35 grade Celsius (+35°C) vorbim de canicula (în partea opusă vorbim de ger dacă temperatura coboară sub -10°C); umezeala (umiditatea) relativă a aerului este definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente -%- cu aparate speciale cu citire directă denumite psihometre şi higrometre („higro” de la vapori de apă, „higro” vine de la apă, sarea este higrometrica, absoarbe vaporii de apă din aer).
Formula de calcul este următoarea:
ITU = (T x 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055xU)(Tx1,8 + 32) – 58, în care:
T- temperaura aerului în °C
U – umiditatea relativă în %
Confort, alertă și disconfort
ITU pentru valori mai mici de 65 se consideră stare de confort, între 66-79 stare de alertă, iar peste 80 se consideră stare de disconfort. Exemplu: dacă facem un calcul la o umiditate de 50%, constatăm că de-abia sub 20°C ITU este acceptabil, iar dacă la aceeaşi umiditate calculăm ITU la 31,5°C obţinem un index de 80.
Explicaţia constă în faptul că prin transpiraţie omul elimina excesul de căldură din corp, iar în cazul că umiditate e ridicată, cu aerul săturat, nu mai elimina firesc surplusul de apă.