Conflictul dintre Primaria Miresu Mare si firma SC SUIN SERV SRL Baia Mare este unul vechi. Totul a inceput in urma cu trei ani, cand Bogdan Huminic a avut documentatia necesara pentru a putea accesa o finantare din fonduri europene in vederea realizarii unei ferme de porci in localitatea Miresu Mare.
Cu toate ca, initial, prin Hotararea de Consiliu Local numarul 27 din 15 iulie 2008, s-a aprobat realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru respectiva ferma, consiliul local a revocat aceasta hotarare o luna mai tarziu, din cauza presiunii populatiei, sustin acestia.
Revocarea acestei hotarari de consiliu local a dus la un adevarat razboi intre cele doua parti, fiecare considerand ca dreptatea este de partea lui. Cu toate ca firma SUIN SERV a reusit sa obtina 2,2 milioane de euro finantare din fonduri europene, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fara obtinerea tuturor aprobarilor necesare, locuitorii din Miresu Mare, satui de mirosul care vine de la ferma de porci existenta in zona, s-au declarat total impotriva construirii unei noi ferme de porci.
Ferma ar urma sa aiba 4.000 de porci si, cu toate ca normele legale sunt respectate, nimic nu poate sa-i induplece pe locuitorii din Miresu Mare sa vada si partea buna a acestei investitii. Normele sanitare prevad o distanta de 1000 de metri fata de zonele protejate pentru ferme cu o capacitate de 2000 – 10.000 de porci. Ferma care ar urma sa fie construita este la o distanta de 1085 de metri fata de Lucacesti, 1455 de metri fata de Miresu Mare si 535 de metri distanta fata de drumul judetean.
Documentatia pe mediu realizata de firma SUIN SERV in perioada aceasta numara 800 de file, toate studiile facute fiind favorabile firmei. Ei au fost nevoiti sa realizeze si alte documentari cu privire la impactul pe care ferma de porci il va avea asupra florei si faunei din zona.
Rezultatul acelor studii arata faptul ca bogatul fond cinegetic din rezervatia „Bavna”, format din cerbi lopatari, cerbi carpatini, mistreti, iepuri si fazani cat si laleaua pestrita sau starcul cenusiu nu ar avea de suferit de pe urma fermei de porci.
Noua ferma de porci de la Miresu Mare ar urma sa aplice o tehnologie care este folosita si in Austria si care respecta in totalitate normele europene in vigoare. Ferma va avea lagune cu rol de stocare a dejectiilor porcine, din beton armat impermeabil, prevazute cu acoperis membrana. Dejectiile ar urma sa fie stocate in lagune pentru o perioada de minimum 6 luni, dupa care sa fie imprastiate pe camp primavara devreme si toamna tarziu.
Pentru a vedea cu ochii lor cum sunt fermele de porci din Austria care respecta aceeasi tehnologie, Bogdan Huminic a organizat pentru consilierii locali din Miresu Mare doua excursii in Austria, una in 06 decembrie 2008, care a fost considerata neconcludenta de catre participanti din cauza timpului rece, si alta in perioada 28 – 30 iunie 2009, in urma careia cei noua consilieri locali participanti la aceasta vizita au considerat ca ferma care ar urma sa se construiasca in Miresu Mare ar reprezenta o investitie benefica pentru localitate.
Cu toate ca in urma vizitelor in Austria consilierii locali s-au declarat de acord ca ferma sa fie construita, in sedinta Consiliului Local din 18 august a fost mentinuta hotararea de revocare a PUZ pentru ferma de porci. Viceprimarul din Miresu Mare, Vasile Maries, spune ca presiunea populatiei este prea mare pentru ca reprezentantii lor din consiliul local sa voteze altceva.
In urma sentintei Tribunalului Maramures din 8 aprilie 2009, care dadea castig de cauza Consiliului Local din Miresu Mare in privinta revocarii PUZ, firma SUIN SERV a facut apel la Curtea de Apel din Cluj- Napoca, dosarul fiind inca pe rol in momentul de fata.
Sursa: Andrei Gherghel