Vezi VIDEO
Alianta Antidiscriminare a Tuturor Tatilor (T.A.T.A.) acuza autorii de manuale ca ii prezinta pe tatici, in abecedare, drept parinti de grad inferior. Ei cer ministrului educatiei sa modifice de urgenta cartile cu probleme si sa ii puna pe picior de egalitate cu mamicile, care sunt mult mai des prezente in lectiile cu ajutorul carora copiii deprind buchisitul la scoala.
Tatii din alianta spun ca elevilor li se imprima aceasta idee discriminatorie prin prezenta constanta a cuvantului “mama” in abecedare, respectiv prin absenta referirilor la “tata”. Organizatia a pus pe lista neagra trei abecedare. Dupa ce le-a analizat din scoarta in scoarta, reprezentantii T.A.T.A. au ajuns la concluzia ca, in lectii, “mama” apare de 45 de ori, iar “tatal” doar de 13 ori, incalcandu-se astfel “principiul complementaritatii educatiei primite de la ambii parinti”.
De retinut ca toate cele trei abecedare “incriminate” de tatici sunt semnate de femei. Doua dintre ele au fost scoase de sub tipar la editura Aramis, de Cleopatra Mihailescu & Tudora Pitila, respectiv de Olga Piriiala, iar al treilea e vandut de editura ANA si o are ca autoare pe Marcela Penes. T.A.T.A. reproseaza faptul ca manualele sunt achizitionate pe banii statului si spun ca e o nedreptate ca ministerul nu a luat masuri pana acum.
Cadrele didactice din Maramures zambesc la auzul solicitarii reprezentantilor asociatiei. Ele si spun ca este normal ca elevul sa invete mai intai cuvantul “mama”, dat fiind ca aceasta este prima persoana cu care copilul ia contract in primii ani de viata.
Inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures nu cred ca elevul isi formeaza o impresie eronata despre tata si spun ca explicatia pentru nemultumirea tatilor este foarte simpla. Mai intai, mama este prima persoana care isi asuma responsabilitatea pentru viata si educatia minorului. In plus, cuvantul “mama” este invatat primul de catre elev, din ratiuni… gramaticale. Litera “m” si silaba “ma” se invata inaintea literei “t” si a silabei “ta”.
“Daca la inceputul abecedarului apare in special cuvantul ‘mama’, iar apoi cuvantul ‘tata’ este justificat prin faptul ca ordinea literelor in predare favorizeaza scrierea si pronuntarea mai intai a primului. Mi se pare normal sa apara prima data ‘mama’ pentru ca ea isi asuma in cea mai mare parte responsabilitatea”, a fost de parere Lucretia Timocea, inspector pe linie de invatamant primar in cadrul ISJ Maramures.
Nici invatatorii nu cred ca tatii ar fi discriminati in vreun fel. Ei considera ca manualele scolare sunt realizate pentru a instrui elevii primele notiuni de limba si literatura romana, nicidecum pentru a insufla copilului ideea ca mama ar fi mai importanta decat tatal.
“Mi se pare o idee eronata, deoarece in parteneriatul din cadrul unei familii tatal si mama ocupa acelasi loc foarte important, loc prin care manualele scolare il pun in evidenta prin diferite texte in care figura mamei si figura tatalui apar deopotriva”, a exemplificat Diana Tamaian, invatatoare la Scoala “Nicolae Iorga” din Baia Mare.
Chiar daca in abecedare sunt prezentate primele notiuni de limba romana, respectiv strictul necesar pentru a deprinde minimul de cunostinte, invatatorii arata ca exista suficiente exemple in manualele de ciclu primar unde figura tatalui este prezenta de nenumarate ori.
Exemplul oferit de invatatoarea Diana Tamaian este manualul de cultura civica de clasa a IV-a, unde la capitolul “Relatii de rudenie”, in textul “Tatal si cei zece feciori”, tatal este reprezentat ca un parinte ideal, care si-a impartit intreaga avere in mod echitabil celor zece fii. Cadrul didactic arata ca “e un text din care avem multe de invatat si in care tatal apare ca o figura importanta alaturi de mama in familie”.
Inspectorii scolari recomanda reprezentantilor aliantei tatilor sa se implice si practic in viata elevilor daca vor sa conteze. Ei au subliniat ca “mamele” au fost “cap de afis” si in vechile abecedare iar tatii au reusit sa se impuna ca stalpi ai familiei fara sa se simta discriminati.
Sursa: Catalin Tineghe