Presedintele Traian Basescu a sustinut, azi, 23 septembrie, un discurs pe teme de politica interna in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. Conform Constitutiei, presedintele are dreptul sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.
Seful statului a dat asigurari ca, dupa viitoarele alegeri parlamentare, va colabora „cu orice guvern care nu este dependent de oligarhie”. „Personal, voi conlucra cu orice guvern care nu este dependent de oligarhie sau de interese de grup”, a spus presedintele.
El si-a exprimat convingerea ca viitoarea campanie electorala va fi o competitie intre programe. „Romanii au nevoie de solutii realiste. (…) Mentalitatea clasei politice poate evolua pozitiv”, a spus Basescu.
Totodata, presedintele si-a exprimat regretul ca Hotararea de Guvern prin care se stabilesc colegiile uninominale „pare” a nu respecta rigorile legii. Basescu a calificat drept un eveniment foarte important introducerea sistemului de vot uninominal, chiar daca varianta adoptata nu este „conforma cu aceea dorita de cetateni la referendumul din noiembrie 2007”.
Seful statului a remarcat si „limbajul dublu” al unor politicieni in ceea ce priveste Justitia, insistand ca parlamentarii sa sustina angajamentele luate de Romania in relatia cu Uniunea Europeana. „Noi am acceptat clauza de salvgardare pe Justitie pentru a intra in UE la 1 ianuarie 2007. Noi am acceptat monitorizarea”, a spus Traian Basescu.
Rectificarea de catre Executiv a bugetului de stat, de trei ori in 2008, a fost criticata de Traian Basescu care a sustinut ca acest lucru denota incapacitate de planificare. „Noi nu avem capacitatea planificarii bugetului intr-un singur an. (…) Ce speranta sa avem ca va fi respectat calendarul aderarii la euro?”, a afirmat seful statului, in plenul Parlamentului.
In cadrul discursului, presedintele a apreciat evolutiile pozitive inregistrate de societatea romaneasca in ultimii ani, remarcand, in context, ca pentru al noualea an economia romaneasca inregistreaza o crestere sustinuta.
„In perioada 2000-2007, PIB a crescut in medie cu 5,6%. Principalii piloni ai cresterii economice au fost consumul privat si investitiile”, a declarat presedintele Basescu in discursul rostit in plenul reunit al celor doua Camere parlamentare, adaugand ca sectorul privat reprezinta in prezent peste 70% din PIB.
De asemenea, seful statului a remarcat ca inflatia este „sub doua cifre”, iar structura economica incepe sa dea semne de modernizare, dand de exemplu sectorul de servicii, care contribuie cu 50% la formarea PIB.
Conform Constitutiei, presedintele are dreptul sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.
Pe data de 19 iunie 2006, presedintele Traian Basescu s-a adresat Parlamentului pentru prima data de la preluarea mandatului. Mesajul a fost un apel la solidaritate pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
In decembrie 2006, seful statului s-a adresat din nou legislativului, cu ocazia prezentarii Raportului Tismaneanu privind condamnarea comunismului.
Anul trecut, in februarie, presedintele i-a consultat pe deputati si senatori in legatura cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal, referendum care a avut loc concomitent cu primele alegeri pentru PE.
Pe 30 mai 2007, la putin timp dupa invalidarea referendumului privind demiterea sefului statului, presedintele Traian Basescu s-a adresat Legislativului pe probleme de politica interna.
Basescu a prezentat, cu acel prilej, concluzia consultarilor politice pe care le-a avut la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare. Pe agenda consultarilor au figurat atunci votul uninominal, revizuirea Constitutiei, conturarea unei majoritati politice transparente si responsabile care sa sustina un guvern stabil, stabilirea prioritatilor guvernamentale si legislative, stabilirea unei date clare pentru alegerile europarlamentare, legea lustratiei, legile sigurantei nationale.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult