Un proiect de ordin care prevede reducerea a 4.000-5.000 de posturi din invatamantul preuniversitar a fost trimis sindicatelor fara acordul ministrului si fara ca acesta sa cunoasca prevederile, Sorin Cimpeanu spunand ca documentul a fost retras imediat ce a aflat de el. Sindicatele din educatie au primit un proiect de ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare la catedra, a structurilor functionale pentru personalul de conducere si a criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice din inspectoratele scolare, din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din unitatile conexe, documentul vizand reducerea cu 4.000 – 5.000 a posturilor din invatamantul preuniversitar.
Proiectul de act normativ transmis sindicatelor de catre Directia salarizare din Ministerul Educatiei ar fi fost elaborat la sfarsitul anului 2013 si, desi numele ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, apare pe document, acesta sustine ca nu cunostea prevederile si nici nu i s-a cerut acordul pentru ca acesta sa fie transmis.
„Documentul a fost lansat fara acordul meu si, mai cu seama, fara sa cunosc prevederile documentului. Nemultumirile privind continutul acestui ordin sunt majore si documentul a fost deja retras”, a declarat, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a primit in urma cu doua zile proiectul de ordin si ca unele prevederi, cum ar fi faptul ca directorii gradinitelor cu program prelungit si cu personalitate juridica trebuie sa efectueze integral norma didactica sau ca directorii scolilor cu mai putin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga, sunt inacceptabile pentru sistem.
„Proiectul este mai vechi, de prin 2013, si acum ni l-au dat, dar sunt lucruri pe care nu le putem accepta. Am discutat cu domnul ministru si mi-a spus ca numele apare pe proiect, dar ca nu a fost informat. In plus, ne-a transmis ca nu este de acord. Totusi, noi am solicitat in scris ca discutarea acestui proiect sa fie amanata, pentru ca acum este mai urgent sa vedem modificari la Legea educatiei si la Legea salarizarii. Abia apoi putem discuta un asemenea proiect, dar nu in parametrii acestia, pentru ca ar fi consecinte inacceptabile pentru sistem. Sunt multe scoli care au sub 300 de elevi si care functioneaza in rural si in zone izolate, avand mai multe structuri. Daca bagam directorii la clasa, ori nu au timp de ore, ori nu mai au cum sa mearga la toate scolile. Nu se poate aplica asa ceva”, a spus liderul sindical.
Hancescu a subliniat insa ca „trebuie facuta putina ordine”, admitand ca sunt cateva lucruri in neregula pentru care trebuie gasite solutii echilibrate.
Presedintele FSLI a mai spus ca o consecinta a aplicarii actualului proiect de ordin ar fi inclusiv faptul ca s-ar pierde personal auxiliar si unele scoli ar putea ramane fara bibliotecar.
„Vrem un calcul corect, plecand de la nevoile sistemului, nu sa se stabileasca un buget si sa ni se spuna ca trebuie sa ne incadram”, a mai spus Hancescu.
Proiectul de ordin mai prevede si pierderea unor indemnizatii de conducere in scolile care au peste 20 de clase.
Sursa: Mediafax