Coalitia de guvernare urmeaza sa se reuneasca luni, pe agenda discutiilor fiind ordonanta privind salariile demnitarilor si situatia creata dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal in Parlament, conform unui anunt facut recent de presedinta Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, precum si alte teme politice.
Joi, Rovana Plumb, ministru al Muncii, preciza ca ordonanta privind salariile demnitarilor va fi discutata luni in cadrul coalitiei de guvernare si ca sustenabilitatea finantarii acestei masuri va fi abordata la rectificarea bugetara. „Totdeauna, atunci cand se face rectificarea bugetara, trebuie avute in vedere toate masurile adoptate de catre Guvern si Legislativ anterior aplicarii rectificarii bugetare. In momentul de fata, pe ordonanta privind salariile demnitarilor nu exista bugetare”, arata Plumb.
Liderii coalitiei de guvernare vor discuta si despre retrimiterea in Parlament a noului Cod fiscal, decizie luata vineri de presedintele Klaus Iohannis, si ar putea decide convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea acestui document. „Daca ma intrebati pe mine, undeva in a doua parte a lunii august trebuie facuta sesiune extraordinara parlamentara’, afirma vineri Rovana Plumb.
Potrivit acesteia, Codul fiscal nu este unul politic, ea cerandu-le celor de la PNL sa fie responsabili si sa adopte documentul. Rovana Plumb a reiterat ca legea salarizarii, care este legata de adoptarea Codului fiscal, se afla in pericol, la fel ca si perspectiva
majorarii salariilor in sectorul bugetar.
Vineri, premierul Victor Ponta declara ca, in contextul respingerii Codului fiscal de catre presedinte, Guvernul va incepe sa promoveze masurile cuprinse in acest document fie prin ordonanta de urgenta, fie prin prin asumarea raspunderii. Ponta si-a exprimat insa regretul ca s-a pierdut consensul politic pe tema Codului fiscal.
In cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal transmisa vineri Senatului, presedintele Iohannis arata ca punerea in aplicare a documentului „ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale” si ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, „atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare”.
Sursa: Agerpres