Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7, grupul celor mai industrializate state din lume, se intalnesc in perioada 27 – 29 mai, la Dresda (Germania), pentru a discuta despre starea economiei globale precum si despre situatia Greciei, transmite AFP.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a precizat ca pe langa omologii sai si sefii bancilor centrale din Marea Britanie, Canada, Franta, Italia, Japonia si SUA vor participa la reuniunea de la Dresda si alti experti. Pentru prima data ‘am invitat in mod special mai multi economisti de frunte si experti in politica monetara pentru a putea gasi cele mai bune solutii la problemele economice actuale’, a declarat Schaeuble intr-un interviu acordat postului public de radio din Germania.
La reuniunea de la Dresda va fi un simpozion organizat joi dimineata, cand ministrii de Finante din G7 se vor intalni cu o serie de economisti renumiti precum Nouriel Roubini si Kenneth Rogoff precum si cu fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers. In plus, spre deosebire de precedentele reuniuni, guvernul german nu are de gand sa dea publicitatii un comunicat final vineri cand se incheie reuniunea de la Dresda.
Wolfgang Schaeuble a recunoscut ca situatia din Grecia va fi cu siguranta pe agenda discutiilor. Chiar daca a apreciat ca dificultatile Greciei nu sunt o problema pe care G7 o poate rezolva ‘ar fi o iluzie pentru cineva sa se astepte sa nu discutam despre acest subiect si pentru colegii si partenerii nostri din SUA, Canada si Japonia sa nu ne intrebe ce se intampla’, a spus Schaeuble.
La reuniunea de la Dresda vor fi prezenti si directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi si comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Pierre Moscovici, toti jucatori importanti in dosarul Greciei.
FMI, BCE si Comisia Europeana, fosta ‘troika’ a creditorilor Greciei, incearca sa ajunga la un acord cu autoritatile de la Atena care sa permita eliberarea unei noi transe din programul de asistenta internationala, insa acest acord este conditionat de adoptarea de reforme economie de autoritatile de la Atena.
Sursa: Agerpres