Negocierile pentru formarea unui guvern de coalitie continua marti in Turcia, unde presedintele Erdogan urmeaza sa se intalneasca cu premierul sau dupa rasunatorul esec in alegerile legislative, relateaza AFP.
La capatul unui scrutin transformat in plebiscit in jurul fondatorului sau, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan a pierdut duminica majoritatea absoluta pe care o detinea de 13 ani in Parlament, deschizand calea formarii unui guvern de coalitie sau a unor noi alegeri.
Intr-o prima declaratie scrisa, presedintele Erdogan a luat cunostinta de rezultate, si cu un ton conciliant diferit de cel din campania sa, a invitat partidele politice sa actioneze cu ‘responsabilitate’ pentru a pastra ‘stabilitatea’ tarii.
Seful statului a mai pledat pentru un guvern de coalitie, estimand ca scrutinul nu da niciunui partid mandatul pentru ‘a forma singur un guvern’.
Potrivit presei turce, presedintele Erdogan urmeaza sa discute marti despre situatia politica cu seful AKP si al guvernului Ahmet Davutoglu, caruia ar urma sa-i dea formal misiunea de a forma noul guvern.
Potrivit rezultatelor oficiale, AKP s-a clasat in fruntea scrutinului duminica, dar nu a obtinut decat 40,8 % din sufragii, pierzand aproape 10 % in raport cu scorul sau de acum patru ani (49,9%). El nu a obtinut decat 258 din cele 550 de locuri de deputati, net sub majoritatea absoluta de 276.
Cele trei partide din opozitie au declarat inaintea scrutinului ca vor refuza sa formeze un guvern de coalitie cu AKP, dar speculatiile intrevad aceasta posibilitate.
Mai multi membri ai guvernului si responsabili ai AKP s-au declarat luni deschisi discutiilor. ‘Acesta este scenariul cel mai veridic’, a estimat vicepremierul Numan Kurtulmus.
Daca niciun guvern nu va fi constituit in 45 de zile, presedintele Erdogan ar putea dizolva Parlamentul si rechema alegatorii la urne.
Partidul Democrat al Poporului (HDP, kurd) a creat surpriza in alegeri, reusind sa depaseasca pragul impus de 10 % pentru a trimite alesi in Parlament. Mare invingatoare a scrutinului, miscarea condusa de Selahattin Demirtas a reunit 13,1% din sufragii si a obtinut 80 de locuri,
Celelalte doua principale concurente ale partidului aflat la putere, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) si Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, de dreapta), au obtinut 25 % si, respectiv, 16,3% din voturi, totalizand 133 si, respectiv, 80 de locuri.
Aceste rezultate au fost interpretate ca o infrangere pentru Erdogan, prima dupa 13 ani, si i-au naruit speranta de a-si continua domnia contestata in fruntea tarii.
Ales sef al statului in urma cu 10 luni, dupa ce a condus guvernul 11 ani, el a facut campanie pentru ca AKP sa obtinta cele 330 de locuri de deputati necesare unei reforme a Constitutiei si instaurarii unui regim prezidential puternic.
‘Alegatorii nu au aprobat rolul tot mai activ al lui Erdogan pe scena politica turca, considerand ca el ar fi trebuit sa ramana impartial’, a comentat Ali Carkoglu, profesor de relatii internationale la Universitatea Koc din Istanbul.
Rivalii sefului statului au salutat prima sa infrangere politica in ultimii 13 ani.
Demirtas si-a exprimat satisfactia pentru infrangerea ‘celor care vor autoritarismul, care sunt aroganti si se considera unicii detinatori ai Turciei’. ‘Este inceputul sfarsitului pentru AKP’, a pronosticat si seful MHP, Devlet Bahceli.
In acelasi moment, Agentia de presa Dogan a anuntat ca atentatul cu bomba care vizase vineri la Diyarbakir (sud-estul tarii) o adunare a partidului kurd HDP a facut o a treia victima.
Reculul inregistrat in alegerile legislative de partidul presedintelui islamo-conservator a alertat pietele financiare care au sanctionat imediat intrarea Turciei intr-o etapa de instabilitate politica, inedita din 2002.
Sursa: Agerpres