Presedintele Klaus Iohannis invita, miercuri, liderii partidelor parlamentare, la o noua runda de consultari, pe tema legilor privind securitatea cibernetica, numite in spatiul public legile Big Brother, au declarat surse din Administratia Prezidentiala.
Aceasta este cea de-a patra runda de consultari pe care presedintele Klaus Iohannis o are cu partidele reprezentate in Parlament, dupa cele privind marirea bugetului Armatei si doua runde de discutii pe tema legilor electorale si a prioritatilor legislative ale Parlamentului.
Consultarile ar urma sa aiba lor miercuri, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 10.00, la discutii fiind invitati doar liderii formatiunilor parlamentare.
Curtea Constitutionala a decis, in ianuarie, ca legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei.
In motivarea CCR, judecatorii precizau ca legea respectiva are deficiente de respectare a normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.
Curtea Constitutionala a respins toate cele trei legi ”Big Brother” ca fiind neconstitutionale.
In urma deciziei CC, presedintele Klaus Iohannis a cerut rediscutarea respectivelor acte normative in Parlament.
Adminsitratia Prezidentiala a anuntat in luna februarie ca, la initiativa presedintelui Klaus Iohannis, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica (COSC) coordonat de SRI, va demara un un proces de reanalizare a prevederilor legislative in domeniul accesului la datele de trafic informational si al securitatii informatice.
„Demersul are drept scop depasirea blocajului care se inregistreaza in prezent, punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale si o mai buna informare a opiniei publice privind masurile in plan legislativ si efectele acestora. Reanalizarea legislatiei in domeniu va include si consultari cu societatea civila, inainte de reinceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentantilor societatii civile fiind indispensabila pentru un demers care sa vina si in intampinarea celor care in trecut si-au exprimat reticenta fata de unele prevederi. Totodata, consultarea va include si intalniri cu reprezentanti ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai celui academic”, transmitea Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa.
Presedintia mai mentiona ca ”scopul discutiilor este de a se gasi un echilibru intre respectarea libertatilor individuale si prevenirea terorismului, criminalitatii cibernetice si combaterea coruptiei”.
”Consultarile se vor desfasura in cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetica, organism prin care se realizeaza coordonarea unitara a Sistemului National de Securitate Cibernetica. Conducerea COSC este asigurata de un presedinte (consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala) si de un vicepresedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate nationala). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Roman de Informatii”, se mai arata in comunicatul de presa.
Sursa: Mediafax