Intarirea sistemelor de securitate sanitara a alimentelor la nivel national si interstatal devine tot mai necesara in contextul aprovizionarii alimentare din in ce mai globalizate.
Cu ocazia marcarii Zilei Mondiale a Sanatatii — 7 aprilie 2015—, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) incurajeaza eforturile care vizeaza imbunatatirea securitatii sanitare a alimentelor de la ferma in farfurie si in toate etapele intermediare, relateaza site-ul who.int. Potrivit estimarilor, alimentele produse sau servite in conditii neigienice se afla la originea a circa 2 milioane de decese pe an, printre care un mare numar de copii. Alimentele care contin bacterii, virusi, paraziti sau diferite substante chimice provoaca peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer.
Apar mereu noi amenintari la adresa securitatii sanitare a alimentelor: schimbarile care intervin in productie, in distribuirea si consumul alimentelor, modificarile de mediu, agentii patogeni noi si emergenti, rezistenta la medicamente antimicrobiene pun numeroase probleme sistemelor nationale de securitate a alimentelor, iar sporirea numarului de calatorii si dezvoltarea comertului cresc probabilitatea unei propagari internationale a contaminarii. OMS sprijina statele membre sa previna si sa depisteze escaladarea bolilor de origine alimentara, ajutandu-le sa le faca fata conform Codex alimentarius, care cuprinde norme internationale, directive si coduri de practici vizand alimentatia si care acopera principalele alimente si procese de prelucrare. Alaturi de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), OMS avertizeaza statele in cazul unor urgente la nivelul securitatii sanitare a alimentelor, prin intermediul unei retele de informare internationala. Securitatea alimentara a alimentelor este o responsabilitate comuna si este importanta colaborarea pe intreaga filiera de productie alimentara — de la agricultor si producator la distribuitor si consumator.
De exemplu, Manualul OMS „Cinci chei pentru alimente mai sigure” contine recomandari practice destinate distribuitorilor si consumatorilor in privinta manipularii si pregatirii alimentelor. Prima este curatenia, a doua — separarea alimentelor crude de cele preparate, a treia — o tratare termica suficienta a alimentelor (fierbere, prajire, etc.), a patra — mentinerea alimentelor la o temperatura adecvata si a cincea cheie — utilizarea unor produse sigure (inclusiv a apei).
Ziua Mondiala a Sanatatii 2015 este o buna ocazie pentru sensibilizarea celor care lucreaza in diferite sectoare guvernamentale, a agricultorilor, producatorilor, vanzatorilor si personalului din sanatate — si a consumatorilor in aceeasi masura — cu privire la importanta sigurantei sanitare a alimentelor si la rolul pe care il poate juca fiecare din cei enumerati pentru ca nimeni sa nu se indoiasca de alimentele pe care le consuma, incheie who.int.
Sursa: Agerpres