In plina criza economica, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, se lauda ca bugetul la nivelul judetului a crescut cu 25 %. Si, totusi, realitatea pare sa-l contrazica, pentru ca bugetul nici macar n-a fost aprobat la nivel central, iar conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures recunoaste ca luna ianuarie a fost una foarte proasta din punctul de vedere al incasarilor. Pe de alta parte, PSD-istii au aratat ca modul in care se va imparti bugetul va dezavantaja mai multe primarii si au cerut schimbarea criteriilor de repartizare a sumelor.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man a afirmat vineri, 6 februarie, in fata presei ca bugetul la nivelul judetului a crescut cu 25 %. ”Cert este ca in plus fata de ceea ce am prognozat pe proiectul de buget avem o crestere de 25 %”.
Pentru a fi in ton cu conducatorul institutiei, directorul economic din cadrul Consiliului Judetean Maramures, Ana Glodean, a precizat ca ”se estimeaza ca sumele provenite din TVA sa creasca cu 25 %”.
Drectorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a aratat insa ca luna ianuarie a fost una foarte proasta din punctul de vedere al incasarilor. ”Noi speram ca si in acest an sa avem o crestere fata de anul trecut, desi luna ianuarie nu ne indreptateste sa credem acest lucru. Luna ianuarie 2009 nu este la nivelul celei din 2008, din cauza recesiunii economice in care ne gasim si din cauza ca ianuarie 2008 a fost una foarte buna din punctul de vedere al colectarii veniturilor la buget”, a remarcat Teodor Luputi.
Conform proiectului de buget intocmit la nivelul judetului, pentru demararea procedurilor de expropriere in vederea realizarii drumului expres Vaja-Baia Mare ar fi nevoie de aproximativ 100 de milioaoene de lei, in timp ce pentru continuarea lucrarilor la Aeroportul International Baia Mare e necesara in plus o suma de 28 de milioane de lei.
”La Directia de Asistenta Sociala, unde CJ suporta 20% din cheltuieli, se cer in plus 8 milioane 621 de mii de lei. Inseamna ca se vor mentine costurile acestei activitati, salariile cresc cu 5%, unii angajati au devenit functionari publici, le-au fost majorate salariile, dar se vor reduce cheltuielile materiale. La Aeroport pentru studiul de fezabilitate ar fi nevoie de 950.000 de lei, se mai adauga proiectul tehnic si se ajunge in total la vreo 28 milioane. La drumul expres, pentru expropriere, e nevoie de aproximativ 80 de milioane de lei si proiectul tehnic ar costa 20 de milioane. La Runcu, s-a solicitat o suma de circa 60 de milioane de euro, iar la Remin pentru conservare se solicita 21 de milioane de lei”, a aratat Teodor Luputi.
Pe de alta parte, PSD-istii – colegii de coalitie ai PD-L – s-au aratat mult mai rezervati in declaratiile referitoare la bugetul judetului Maramures. Liderul PSD Maramures, Eugenia Godja, care este si primar al municipiului Sighetu Marmatiei, a declarat ca i s-a intamplat in mod repetat sa primeasca de la guvern mai putini bani decat a prognozat, asa ca situatia s-ar putea repeta si de aceasta data.
”Este vorba despre proiectia bugetului la nivelul judetului Maramures, luata in calcul dupa ce autoritatilor locale li s-a cerut sa avanseze proiectele pe care le vor derula in acest an. Sa vedem dupa ce bugetul national se va aproba, daca cel prognozat are si acoperire. Nu o data am fost asigurati si la Sighet ca de la bugetul central vom primi bani de exemplu pentru ajutoarele sociale ale persoanelor cu handicap, unde am cheltuit 8 miliarde de lei, si nu am mai primit acele sume”, a precizat Eugenia Godja.
La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Calin Matei, a afirmat ca spera ca bugetul sa fie aprobat cat mai repede la nivel central si sa nu fie atacat la Curtea Constitutionala de PNL, pentru ca ar ingreuna activitatea in intreaga tara. ”Eu sper ca bugetul sa nu fie atacat la Curtea Constitutionala, pentru ca am impresia ca liberalii vor sa-l atace, ar fi foarte rau pentru tara, pentru ca desi este foarte tarziu. Cand va ajunge bugetul la judet vom stabili strategia de repartizare a banilor”.
Probleme vor aparea cu siguranta si in modul de impartire a banilor, pentru ca directorul de la Finante, Teodor Luputi a anuntat ca repartizarea sumelor in fiecare comunitate se va face dupa aceeasi metoda aplicata anul trecut, adica in functie de numarul populatiei, de suprafata localitatii si nu se vor avea in vedere proiectele investitionale pe care vor sa le deruleze autoritatile locale.
Pe de alta parte, vicepresedintele CJ, Calin Matei considera gresita aceasta metoda, aratand ca dezavantajeaza localitatile unde primarii vor sa deruleze anumite investitii, insa nu se incadreaza la celelalte criterii.
”Personal am aratat ca nu e bine ca bugetul sa fie repartizat pe criteriile pe care s-a repartrizat pana acum, pentru ca sunt localitati care nu au nicio treaba din punct de vedere investitional. Sunt primarii care nu au nicio investitie, in schimb primesc bani pe acel algoritm cu populatie multa, teritoriu mare. Daca se merge pe algoritmul de anul trecut, nu e bine, am sa spun si modul in care voi gandi abordarea bugetului, cum s-a mers in fiecare an, sa se vada si cheltuieli curente, pentru a sigura fiecarei localitati cota minima de existentialitate si apoi sa se ia defalcat, in functie de prioritatile stabilite”.
Despre proiectele Maramuresului se va discuta si saptamana viitoare, in 13 februarie, cu parlamentarii judetului. La intalnire si-a anuntat prezenta chiar ministrul IMM-urilor, Constantin Nita.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult