Vezi VIDEO
Disparitia tiparului sigiliului medieval al orasului Baia Mare a reprezentat o lovitura grea pentru Muzeul de Istorie si Arheologie Maramures. Chiar daca reprezentantii institutiei s-au ferit sa inainteze o cifra in ceea ce priveste valoarea de piata a obiectului, eMaramures a aflat cu cat s-ar putea vinde exponatul intr-una dintre casele de licitatii din lume.
Una dintre cele mai importante piese ale Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures, tiparul sigiliului Baii Mari, este cautata in acest moment de oamenii legii, dupa ce a fost sustrasa in cursul noptii de joi spre vineri, 28 spre 29 iulie. Tiparul sigiliului are o valoare deosebita atat prin vechimea sa, cat si prin modul exceptional de realizare artistica a piesei, dupa cum sustin specialistii.
”Valoarea tiparului este inestimabila, dar daca ar fi ajuns la o casa de licitatie undeva si cineva fi licitat pentru ea, licitatia ar fi ajuns la peste 100.000 de euro. Eu sper ca a furat cineva care nu stia de valoarea piesei respective si asa avem sansa sa fie recuperata. Daca a fost furata de un profesionist care a si scos sigiliul din tara, atunci va fi extrem de greu de recuperat”, a declarat, in exclusivitate, pentru eMaramures.ro, Kacso Karol, expert arheolog.
Potrivit specialistilor, exista doua versiuni cu privire la autorul, respectiv autorii tiparului. Una dintre acestea vehiculeaza faptul ca tiparul sigiliului orasului Baia Mare a fost realizat de fratii Martin si Gheorghe din Cluj, cei care sunt celebri prin sculptura Sfantului Gheorghe omorand balaurul. Cea de-a doua varianta avanseaza ideea ca un elev al celor doi mari maestri ai sculpturii medievale a realizat tiparul sigiliului. Tiparul sigiliului se afla in patrimoniul Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures din 1904.
Sursa: Anca Popescu