Polonia, Ungaria si Slovacia au reexportat in Ucraina o cantitate de 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti, au declarat oficialii grupului rus Gazprom, care au ridicat simultan semne de intrebare fata de legalitatea livrarilor de gaze in sistem invers, transmite Itar Tass.
“Avem toate motivele sa credem ca gazul natural rusesc, care nu este destinat Ucrainei, ci clientilor europeni, ajunge in cele din urma in Ucraina, potrivit unei scheme de tip <virtual reverse gas flow> a carei legalitate este indoielnica”, a declarat adjunctul presedintelui consiliului director de la Gazprom, Aleksandr Medvedev, ca raspuns la o intrebare venita de la un parlamentar rus.
In ultima saptamana, mai multe tari din Europa Centrala si de Sud-Est au anuntat ca au inregistrat o diminuare a volumelor de gaze naturale livrate de grupul rus Gazprom. De exemplu, premierul slovac, Robert Fico, a anuntat ca SPP a inregistrat joi, pentru a doua zi consecutiva, o scadere cu 50% a volumului gazelor naturale livrate de Rusia. De asemenea, livrarile de gaze rusesti catre Romania au inregistrat, miercuri, o scadere de 13% in raport cu nominalizarile Transgaz.
Ucraina si Rusia sunt implicate intr-o disputa pe tema pretului gazelor naturale. In data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, dupa o disputa pe tema datoriilor partii ucrainene. Aceasta decizie a provocat ingrijorari cu privire la posibilitatea aparitiei unor intreruperi in livrarile de gaze naturale rusesti spre UE via Ucraina.
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus si Turcia.
Sursa: Agerpres