Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, este revoltat de actuala legislatie referitoare la modul de interventie pe perioada situatiilor de urgenta. Man este nemultumit ca a primit o scrisoare din partea prefectului judetului Maramures, Gyongyike Bondi, prin care i se atragea atentia ca inclusiv masurile de prevenire a situatiilor de urgenta revin doar Prefecturii. Mircea Man sustine ca va face demersuri pentru modificarea legislatiei, pentru a fi schimbate prerogativele presedintilor Consiliilor Judetene.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, vrea sa demonstreze cu tot dinadinsul ca este persoana care salveaza judetul din situatiile de criza, depasindu-si uneori atributiile pe care le are. In perioada inundatiilor si dupa aceasta situatie, Man a iesit de mai multe ori in fata aratand ca s-a zbatut pentru binele maramuresenilor, a celor care l-au votat si ca n-a suportat sa stea departe de suferinta celor din localitatile afectate de inundatii.
Prefectura Maramures l-a informat pe seful CJ cine e ”seful” la dezastre
Numai ca din dorinta de se evidentia cu tot dinadinsul, Man a intrat si pe domeniul de responsabilitate al Prefecturii, aspect “sanctionat” de prefectul judetului Maramures, Gongyike Bondi, printr-o scrisoare inaintata Consiliului Judetean si institutiilor deconcentrate.
In adresa respectiva prefectul atragea atentia ca ”strategia de comunicare si informare publica in situatii de urgenta stabileste faptul ca la nivel local, responsabilitatea comunicarii pana la convocarea comitetului judetean, inclusiv masurile de prevenire revin Prefecturii, prin persoana desemnata de prefect, sprijinita de specialisti din structurile administratiei locale. Dupa convocarea Comitetului judetean pentru situatii de urgenta responsabilitatea revine structurii responsabile din cadrul centrului operational judetean, respectiv centrului de informare publica organizat la nivelul prefecturii”. In aceeasi adresa se preciza ca ”asigurarea comunicarii si informarii publice se va realiza la toate nivelurile implicate in managementul situatiilor de urgenta prin voce unica”.
Mircea Man nu vrea sa asculte doar de o ”voce unica”
Totusi, Mircea Man sustine ca a primit scrisoarea de la prefect pentru ca a deranjat pe foarte multa lume, tocmai pentru ca s-a implicat si s-a deplasat la iazurile de la Colbu, precum si in celelalte localitati afectatede inundatii. Man a subliniat ca nu va accepta niciodata sa stea la cheremul unei ”voci unice” si ca va solicita in prima sedinta a Uniunii Consiliilor Judetene sa se vina cu modificari in ce priveste prerogativele presedintilor CJ.
”Eu nu sunt la vocea unica, am sa respect legea, dar am sa intru in toate problemele pe care le are Maramuresul. Mircea Man e presedintele Consiliului Judetean si al PD-L Maramures si a promis ca se va implica in sprijinul populatiei, iata ca a deranjat acest lucru. Am sa cer in prima sedinta a Uniunii Consiliilor Judetene, modificarea legii, a prerogativelor, spunand ca noi nu suntem presedinti de CJ eficienti daca se mentine aceeasi lege”, a concluzionat Man.
Descentralizarea administratiei, solutia lui Mircea Radu Munteanu
La randul sau, Mircea Radu Munteanu a afirmat ca este nevoie de descentralizarea administratiei pentru ca banii sa poata fi folositi mult mai eficient in rezolvarea problemelor. ”Aceste situatii au in spate probleme de descentralizare. O descentralizare autentica este aceea in care atat patrimoniile cat si responsabilitatile, cat si resursele financiare coboara la nivelul administratiilor. Cei care gestioneaza resursele financiare la ora actuala sunt ministerele si guvernul, ceea ce creeaza disfunctionalitati majore pentru ca utilizarea resurselor la nivelul administratiilor ar duce la o transparenta si la o apropiere mult mai mare de problematicile comunitatilor”.
Poluarea paraului Colbu, mai putin importanta pentru autoritati
Referitor la situatiile din perioada inundatiilor, Mircea Man s-a aratat deranjat de afirmatia secretarului de stat din cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga, care a declarat ca autoritatile din Ungaria au felicitat autoritatile romane pentru ca nu a fost poluare pe Tisa, in urma deversarii de metale grele din iazul Colbu. Presedintese CJ spune ca este inadmisibil ca autoritatile de mediu sa fie preocupate doar de problema internationala si mai putin de problemele care pot aparea pe plan local, avand in vedere ca raul Colbu a fost poluat.
Dezastrul cu Mocanita, exploatat politic si economic
Cat priveste situatia de pe Valea Vaserului, Mircea Man, a declarat ca vrea sa incurajeze turismul din zona, dar ca Mocanita a ajuns sa fie mijlocul prin carese tranporta lemne unei firme private sponsorizata de oameni politici. ”Vreau sa incurajez turismul, dar observ ca Mocanita devine concesiune pentru o firma care transporta lemne. E o firma privata sponsorizata de oameni politici. Deputatul Dan Mihalache are interes sa aduca bani la Valea Vaserului pentru ca altfel risca sa nu fie votat la parlamentare”, a mai precizat Mircea Man. Acesta mai sustine ca in doua luni va rezolva situatia celor 14 case din comuna Poienile de sub Munte care trebuie refacute si case va implica direct in reconstructia acestora.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult