Vezi VIDEO
Contradictii intre primarii maramureseni si prefectul Sandu Pocol. Neintelegerile dintre alesi si reprezentantul guvernului in teritoriu au izbucnit azi, 11 aprilie, in timpul unei sedinte pentru pregatirea scrutinului din iunie. Vociferarile s-au auzit imediat ce primarilor li s-a atras atentia ca trebuie sa propuna presedintii si loctiitorii sectiilor de votare. Acestia au spus ca nu are niciun rost sa li se ceara asta, de vreme ce la alegerile prezidentiale din 2009 propunerile lor au fost schimbate, iar in locul celor nominalizati au fost impusi oameni pe criterii politice. Iritat de remarci, prefectul Sandu Pocol a anuntat ca este dispus sa isi dea demisia daca i se aduc dovezi ca s-a procedat in acest fel.
Multe reprosuri s-au auzit in timpul sedintei convocate pentru comunicarea masurilor pe care autoritatile trebuie sa le intreprinda in scopul pregatirii alegerilor locale din 10 iunie. Atmosfera s-a tensionat cand s-a cerut desemnarea presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare, in vederea aprobarii listei de catre prefectul Maramuresului.
“Domnule prefect, legea spune: primarul nominalizeaza. Ne-am trezit, spre supararea noastra, ca inclusiv femeia de serviciu a fost numita presedinte de sectie pentru ca s-a dat comanda politica”, a rabufnit primarul orasului Tautii Magheraus, Anton Ardelean.
Acesta a fost sustinut de primarul din Dumbravita, Felician Ciceu, care, de asemenea, a semnat un astfel de precedent. ”S-a intamplat in 2009, cand au fost alegerile prezidentiale. S-a cerut de la Prefectura pentru a face propuneri pentru presedinti si loctiitori. Am facut propuneri de presedinte pe secretarul si contabilul primariei, ca persoane neimplicate politic, functionari publici. S-a cerut organizatiilor PDL de la nivel de comuna, respectiv viceprimarului, de a comunica o alta lista cu persoane simpatizate si care au fost nominalizate”, a precizat primarul din Dumbravita.
Vociferarile alesilor locali l-au scos din sarite pe prefectul Sandu Pocol, care a aratat ca e dispus chiar sa demisioneze in cazul in care i se aduc dovezi ca a incalcat legea. ”Cu tot respectul pe care vi-l port, suntem si in Saptamana Mare, daca dumneavoastra spuneti ca eu am incalcat vreo lege, eu acum scriu doua randuri, si din motive de sanate am plecat”, a spus reprezentantul guvernului.
El a motivat ca la alegerile prezidentiale functioneaza o alta lege, dar la cele locale, propunerile se fac obligatoriu de catre primari, ulterior fiind aprobate de prefect. ”Lista cu presedintele si loctiitorii se intocmeste de prefect la propunerea primarului si eu n-o sa incalc legea. Doamna primar, vedeti aici ca am subliniat. Sa vina si presa sa vada ca am subiliniat articolul de lege”, a explicat Sandu Pocol.
Autoritatile au aratat ca ar fi de preferat ca in toate sectiile de votare, presedintii sa fie alesi din randul magistratilor. Cum insa foarte putini magistrati au optat pentru a participa la alegeri, primarii au fost sfatuiti sa apeleze la alte persoane, dar cu conditia ca acestea sa aiba cel putin studii medii.
La alegerile locale din iunie, in Maramures sunt asteptati, in cele 396 de sectii de votare, 431.439 de alegatori, pentru procesul electoral fiind tiparite in jur de 1.898.000 buletine de vot.
Sursa: Camelia Tocaci