Vezi VIDEO
Prima sedinta ordinara a noilor consilieri maramureseni, derulata astazi, 13 iulie, a fost una tensionata. Daca in cazul desemnarii membrilor comisiilor de specialitate lucrarile au decurs rapid si fara robleme, alegerea celor sase reprezentanti din cadrul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) a iscat nemultumiri in randul alesilor care nu fac parte din USL.
Discutiile s-au poticnit in momentul in care nominalizarile venite dinspre reprezentantii puterii pentru intrarea in acest compartiment, care asigura un venit suplimentar participantilor la sedinte, au vizat strict alesii PNL si PSD. S-a reprosat monopolul uselistilor iar liderii de grup s-au certat ca la piata pentru propunerile de membri.
Initial, atat PPDD, cat si PDL au cerut reprezentare in ATOP, dupa care s-a cerut o pauza pentru intelegeri. „Noi ramanem la o persoana, daca acceptati sa renuntati la un membru si sa ne permiteti sa avem si noi un membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica”, a insistat democrat-liberalul Mircea Man, fostul presedinte al consiliului, dupa ce reprezentantii PPDD au anuntat ca renunta la competitie.
Disputele nu s-au oprit aici, pentru ca votul pe componenta ATOP a trebuit repetat. Democrat-liberalii au fost cei care au cerut reluarea procedurii, pe motiv ca buletinele de vot nu includeau si stampila care sa elimine orice suspiciuni. Castig de cauza au avut pana la urma tot cei de la USL, Mircea Man si Gheorghe Marian neintrunind voturile necesare pentru a intra in aceasta structura. Cei care au primit acceptul pentru a intra in structura de ordine publica sunt Ardusatan Gavril (PNL), Simon Gheorghe (PSD), Matei Calin (PSD), Rohian Anton (PSD), Marinel Kovacs (PNL) si Gheorghe Coman (PNL).
Pauza prelungita le-a dat posibilitatea alesilor judeteni sa faca diverse propuneri pentru desfasurarea viitoarelor sedinte de Consiliu Judetean. Pesedistii au venit cu ideea ca tot alaiul de consilieri se miste prin judet la intrunirile lunare.
„Propun ca, in acest mandat, sa organizam sedinte de plen in alte localitati, unde se vor lua anumite decizii privind anumite orase ca Borsa, Sighet. Pe de alta parte, am experienta anilor trecuti, cand tot timpul orasul Borsa a fost atat de mediatizat negativ. Consiliul Judetean, prin sedintele consultative impreuna cu cei de la deconcentrate, sa incerce sa tina acest sedinte pentru a sterge o pata de acolo, ca si acolo sunt oameni normali, harnici”, a declarat consilierul judetean, Gheorghe Simon.
Fostul subprefect Gyongyike Bondi a avut de asemenea o propunere in plen, si anume aceea ca alesii judeteni sa ia parte din cand in cand la sedintele cele mai importante ale consiliilor locale. Elanul ei a fost insa taiat de seful administratiei maramuresene care a justificat ca, legal, consilierii judeteni nu sunt mandatati sa ia parte la astfel de intruniri.
Zamfir Ciceu a avut si el o serie de sugestii, intre care si aceea de a se modifica numarul de membri in doua comisii de specialitate din cadrul Consiliului Judetean. „Propun ca in comisia pentru protectia mediului, turism, tineret si sport sa fie noua membri in loc de sapte, iar comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala sa fie formata din noua membri si nu din sapte, pentru a exista o reprezentare unitara, potrivit coeficientului de reprezentare pe care il are fiecare partid”, a spus el.
La nivelul forului administrativ exista opt comisii de specialitate, in care repartizarea se face tinandu-se cont de numarul de membri avut de fiecare dintre formatiunile politice active in plen. La sedinta de astazi au fost prezenti 31 dintre cei 33 de consilieri maramureseni validati, unul dintre locurile ce revin PDL fiind pe mai departe neocupat.
COMPONENTA COMISIILOR DE SPECIALITATE:
1.Comisia de activitati economico-financiara
Simon Gheorghe, Matei Calin, Tuns Calin, Petean Sorin, Kovacs Marinel, Hoban Paul, Man Mircea, Chereches Corin, Marginean Marius
2. Comisia de amenajarea teritoriului si urbanism
Zoicas Marinel, Hoban Paul, Petean Sorin, Horj Lupu, Kökényesdi Mihai, Vlad Sorin, Ambrus Emil, simon Gheorghe
3. Comisia pentru protectia mediului, turism si sport
Drulea Cosmin, Rohian Anton, Matei Calin, Coman Gheorghe, Zoicas Marinel, Kovacs Marinel, Marian Gheorghe, Chereches Corin, Costiuc Ioan
4. Comisia pentru sanatate, familie, munca si protectie sociala
Ilea Cornelica, Ban Vasile, Muntean Emil, Godja Eugenia, Man Mircea, Deac Alexandru, Cristea Pamfil
5. Comisia pentru invatamant, cultura, culte si patrimoniu cultural
Rohian Anton, Godja Eugenia, Moldovan Ana, Coman Gheorghe, Ardusatan Gavril, Ban Vasile, Marian Gheorghe, Marginean Marius, Pana Viorel
6. Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala
Drulea Cosmin, Muntean Emil, Kökényesdi Mihai, Beuca Ion, Vlad Sorin, Balan Ioan, Cristea Pamfil
7. Comisia juridica si de disciplina
Böndi Gyöngyike, Ardusatan Gavril, Beuca Ion, Tuns Calin, Horj Lupu, Deac Alexandru, Ambrus Emil
8. Comisia de asistenta sociala si protectia drepturilor copilului
Ilea Cornelica, Böndi Gyöngyike, Moldovan Ana, Pana Viorel, Balan Ioan, Costiuc Ioan
Sursa: Camelia Tocaci