Vezi VIDEO
Proiectul minier de la Rosia Montana starneste controverse la nivel inalt. Prezent in Baia Mare pentru a sustine o conferinta despre viitorul Romaniei, presedintele Clubului de la Roma pe Europa, dr. Calin Georgescu, si-a aratat dezaprobarea fata de inceperea exploatarii miniere din Muntii Apuseni, calificand proiectul ca fiind „o aberatie inginereasca”. Diplomatul a atras atentia ca prin aceasta interventie artificiala ar putea fi distruse numeroase monumente ale naturii care fac parte din patrimoniul national sau mondial.
Datele prezentate de catre Ministerul Mediului, printr-un memoriu de prezentare a proiectului, arata ca peste 1.300 de hectare ar urma sa fie exploatate si alte 300 de hectare ar putea fi acoperite de un lac de decantare, unde vor fi metale grele si cianura, daca va fi demarata exploatarea miniera de la Rosia Montana. In opinia presedintelui Clubului de la Roma pe Europa, dr. Calin Georgescu, problema majora este lipsa avizelor pentru acest proiect.
„Cea mai mare tragedie pe care lumea nu o vede, din pacate, de peste 10 ani, este urmatoarea: Cum vine o companie sa se aseze fara niciun aviz in tara mea? Si al doilea fapt este ca lumea nu vede ca, de fapt, astia ne-au pus sa ne luptam intre noi. Asta este esential, cum adica domnule, dumneata vii sa bagi zazanie in familia mea?! Restul elementelor tehnice nici nu mai conteaza, este o aberatie inginereasca”, a opinat presedintele Clubului de la Roma pe Europa, dr. Calin Georgescu.
Expertul in dezvoltare durabila atrage atentia ca exploatarea miniera din judetul Alba ar putea fi o catastrofa pentru mediul din acea regiune a tarii. In plus, prin demararea exploatarii, patrimoniul national ar putea avea de suferit.
„In filmul acela «Razboiul Inelelor», acolo este o imagine virtuala a pesterii Moria, cine a vazut filmul. Ei bine, pestera aceea este in realitate in masivul Carnic de la Rosia Montana, sunt 25 de metri etajati pe nivele in acea pestera care poate sa fie distrusa prin aceasta aberatie. Este o rezerva colosala in Romania, colosala, nemaivorbind de alte lucruri de acolo”, a mai precizat dr. Calin Georgescu.
Pentru a sustine importanta stoparii unui astfel de proiect minier, dr. Calin Georgescu le-a oferit celor prezenti cateva date despre fertilitatea solului romanesc. Astfel, el a precizat ca o singura lingurita de sol contine milioane de bacterii, ciuperci si peste 1.000 de tipuri de viermi. In aceste conditii, solul fertil este cea mai importanta bogatie a Romaniei, in opinia presedintelui Clubului de la Roma pe Europa.
Sursa: Gabriela Kuhajda