Vezi VIDEO
De mai multe zile, baimarenii din zona Firiza nu mai au liniste din cauza porcilor mistreti care si-au facut un obicei din a le invada gradinile. Dupa vizitele animalelor salbatice, pamanturile oamenilor arata ca si cum ar fi proaspat arate. In lipsa altor solutii, localnicii stau de paza noapte de noapte si, la fiecare miscare suspecta, fac zgomote cu ajutorul talangilor ca sa ii sperie pe mistreti. Reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures spun ca au incercat sa ii indeparteze pe mistreti tragand focuri de arma in aer, insa pana la deschiderea sezonului de vanatoare nu pot sa faca mai mult.
Precum un camp arat, asa arata mai multe gradini din zona Firiza din cauza porcilor mistreti care au navalit pe terenurile localnicilor. Oamenii sunt disperati si spun ca asa ceva nu au mai vazut in viata lor. Membrii unei familii din zona au povestit ca s-au trezit ieri dimineata, 7 iulie, si au ramas socati in momentul in care au vazut stricaciunile facute in timpul noptii in spatele casei lor. Porcii mistreti nu au fost intimidati nici macar de cainele pe care il are familia.
„Vecinul a zis ca dimineata, la ora 4:00, cand a fost el afara, peste 20 de porci au fost aici. Pe tot satul asa au facut, dar la noi nu au venit. Nici nu ne-am inchipuit ca o sa vina, pentru ca e ingradit tot, si aici, langa drumul tarii. Pana la intrarea in casa au venit”, a spus Ileana Berintan.
„Eu sunt de 74 de ani, dar inca astfel de lucruri nu am vazut. Eu tot intre porci de padure am fost, pentru ca timp de 47 de ani am fost forestier… Am intalnit porci, ursi, tot felul, dar inca in halul asta, sa-ti vina langa casa…”, a declarat Aurel Berintan.
Cu talangi si alte obiecte care fac zgomot incearca sa se apere oamenii in fiecare noapte, insa porcii salbatici par sa fi prins curaj. Carari pe care coboara salbaticiunile din padure pot fi vazute in zona.
„Toata noaptea stau aici si tot bat pe fierul asta si cu droanga asta tot drongalesc”, a spus Gheorghe Trif, in timp ce arata cum incearca sa alunge mistretii.
Vanatorii spun ca mai mult decat cateva focuri de arma trase in aer sau actiuni prin care se incearca sperierea mistretilor nu pot sa faca deocamdata. Acestia ii sfatuiesc pe oameni sa isi ingradeasca mai bine proprietatile si sa nu incerce sa omoare mistretii pentru ca acest lucru constituie infractiune.
„Paznicul de vanatoare se deplaseaza la fiecare sesizare a cetatenilor si se duce seara si executa actiuni tipice de alungare, prin executarea unor focuri de arma”, a explicat Ionica Pop, inginer cinegetician in cadrul AJVPS Maramures.
„In mod normal, data fiind perioada de vanare a mistretului, 1 august – 15 februarie, nu avem ce sa facem altceva decat actiuni, ori impreuna cu cetatenii ori cu personalul nostru, de a efectua goane in padure pentru a alunga mistretii”, a completat Marcel Cosma, inginer in cadrul Directiei Silvice Maramures.
Situatii asemanatoare au fost intalnite si in Stramtura, dar si in zona Parcului Municipal. Potrivit specialistilor, porcii mistreti coboara din padure in aceasta perioada in cautare de hrana deoarece jirul si ghinda nu sunt coapte inca.
Sursa: Andrei Gherghel