Procurorii DNA au impus controlul judiciar pe cautiune fata de senatorul PSD Marius Isaila, cercetat penal pentru doua infractiuni de trafic de influenta si o infractiune de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit unui comunicat al DNA, Marius Isaila trebuie sa depuna o cautiune in valoare de 500.000 lei, care va fi dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita aceleiasi sumei de 500.000 lei.
De asemenea, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale senatorului, pana la concurenta sumei de 220.000 euro, si inscriptie ipotecara asupra urmatoarelor imobile apartinand acestuia: apartament 3 camere, situat in Bucuresti; 2 constructii si teren amplasate in judetul Bacau; apartament 1 camera situat in Bucuresti; teren in suprafata de 1.014 mp, amplasat in Corbeanca, judetul Ilfov. In plus, DNA a instituit sechestru asupra conturilor detinute de senatorul Marius Isaila.
Masura controlului judiciar a fost luata de procurori dupa ce Senatul a respins luni solicitarea DNA privind incuviintarea arestarii preventive a senatorului Marius Ovidiu Isaila. Potrivit DNA, in anul 2012, pe vremea cand era sef serviciu in Ministerul Finantelor, dar si dupa decembrie 2012, cand a fost ales senator, Marius Isaila a obtinut importante sume de bani prin folosirea influentei pe care o avea sau pe care a lasat sa se inteleaga ca o are pe langa functionari publici, prin prisma relationarii profesionale in sistemul public de finante si ulterior ca om politic, pentru a-i determina sa nu isi indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu.
„Astfel, la inceputul anului 2012, Ovidiu Isaila, care era la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor Publice, a pretins, cu complicitatea lui Cristian Stefan Ene, prin intermediarul Catalin Cristescu, suma de 200.000 euro de la un denuntator, pentru a realiza interventii pe langa functionarii ANAF ce efectuau un control la o societate comerciala administrata de acesta, in vederea solutionarii favorabile sau blocarii controlului. Dupa remiterea acestei sume, Ovidiu Isaila a pretins denuntatorului, prin acelasi intermediar, o noua suma de bani, respectiv 150.000 euro, pentru a influenta rezultatele unui nou control”, sustin procurorii.
In august 2013, Ovidiu Isaila, prin intermediul consilierului sau Cristian Ene, i-a pretins lui Cristescu suma de 20.000 euro pentru a interveni pe langa diferiti functionari publici, in vederea sprijinirii acestuia sa promoveze concursul ce urma a avea loc in toamna aceluiasi an pentru ocuparea unei functii de inspector ANAF — Directia Generala Antifrauda Fiscala. In martie 2014, senatorul i-a pretins lui Catalin Cristescu, prin intermediul aceluiasi consilier, o alta suma de 20.000 euro pentru a realiza interventii pe langa diferiti functionari publici in vederea favorizarii la concursul ce urma sa aiba loc pentru ocuparea unor functii in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala.
Anchetatorii au retinut ca, dupa remiterea sumei de 20.000 de euro, pentru a ascunde primirea banilor, Ovidiu Isaila l-a instigat pe acesta din urma sa intocmeasca un fals contract de imprumut intre Ene si Cristescu, in care sa mentioneze imprejurari nereale pentru a induce in eroare organele judiciare cu privire la imprejurarile in care au fost remisi banii.
Sursa: Agerpres