Vezi VIDEO
Serviciile psihologice acordate copiilor diagnosticati cu autism ar trebui sa fie finantate din fondul de sanatate, conform normelor care reglementeaza contractul-cadru de acordare a serviciilor medicale, intrat in vigoare la 1 iunie. Asta se intampla insa doar in teorie, pentru ca in Maramures, la fel ca in multe alte judete din tara, nu exista medici specialisti care sa poata subcontracta serviciile oferite de catre psihologi. In aceste conditii, parintii copiilor cu autism sunt nevoiti sa se descurce singuri sau, in cele mai fericite cazuri, cu ajutorul asociatiilor care ofera servicii de terapie pentru acesti copii.
In Romania, sprijinul acordat copiilor diagnosticati cu autism vine in majoritatea cazurilor din partea organizatiilor nonguvernamentale. Recent, Ministerul Sanatatii a decis sa acorde finantare si pentru serviciile psihologice destinate copiilor autisti, insa pentru a putea fi decontate, specialistii care ofera terapie trebuie sa incheie un contract cu un medic psihiatru, ORL-ist sau ortoped care nu este in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate.
„Legat de serviciile de psihologie pentru copiii cu autism, sunt doua situatii in care se pot acorda: consiliere psihologica si clinica pentru copii si psihoterapia copilului si familiei. Psihologii au posibilitatea sa lucreze cu un medic specialist si nu intra direct in contract cu noi practic, ci intr-un contract de finantare cu specialistul respectiv, care poate sa deconteze activitatea psihologului, deci acesta este modul de reglementare al acestor activitati”, a spus presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Viorel Deghid.
Initiativa de a-i ajuta pe copiii care sufera de tulburari din spectrul autist a ramas doar pe hartie in cele mai multe judete din tara. Asta deoarece majoritatea medicilor specialisti care ar putea subcontracta serviciile oferite de psihologi lucreaza in spitale si, implicit, primesc finantare prin casele de asigurari de sanatate. In aceste conditii, atat in judetul Maramures, cat si in multe alte judete din tara, singurul sprijin al copiilor cu autism vine de la asociatiile nonguvernamentale care le apara drepturile si care finanteaza terapia acestora.
„Asociatia apreciaza eforturile pe care Ministerul Sanatatii si CNAS le fac pentru sprijinirea copiilor cu autism, insa din pacate la modul concret in judetul Maramures nu se pot face decontari, pentru ca pe langa faptul ca procedura este foarte greoaie, noi ca asociatie nu am gasit medici specialisti care sa poata subcontracta. Daca ramane la acest nivel, nu se va putea face in Maramures si la nivel de tara, stiu doar colegii din Cluj si Bucuresti care reusesc, pentru ca au gasit medic specialist care are doar cabinet individual”, a aratat coordonatorul Centrului de Zi al Asociatiei Autism Baia Mare, Andreea Iatu.
Reprezentantii asociatiilor din domeniu sustin ca singura solutie pentru ca finantarea sa ajunga la beneficiari este ca proiectul de norme sa fie modificat. Cu toate acestea, chiar daca serviciile psihologice acordate copiilor cu autism vor putea fi subventionate, specialistii din cadrul asociatiilor arata ca banii de la Guvern vor acoperi doar aproximativ 30% din cheltuielile totale cu tratamentul unui copil cu autism.
Sursa: Gabriela Kuhajda