BNR a majorat, luni, dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%, aratand ca exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului. Majorarea dobanzii de politica monetara, pentru a doua oara in ultimele doua luni, va determina bancile sa creasca ratele la depozite si credite. Analistii economici au aratat ca dobanzile vor creste cel mai probabil din luna februarie si sunt de parere ca romanii vor prefera imprumuturile in valuta.
Analistii economici sunt de parere ca BNR va mai decide o majorare a ”dobanzii cheie” si in luna februarie, cand este programata o noua sedinta a Consiliului de Administratie a bancii. Explicatia data este legata de cresterea inflatiei, care va ajunge la circa 8%, iar unii analisti chiar se tem ca Romania ar putea avea din nou o inflatie din doua cifre.
Banca nationala va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata si a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, astfel incat sa nu se depaseasca inflatia prognozata – 3,8 la suta pentru 2008 si 3,5 la suta pentru 2009, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
”Cresterea cererii agregate, alimentata in principal de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental, a fost mai alerta decat performantele ofertei agregate, excesul de cerere propagand astfel efectele inflationiste ale socurilor exogene si contribuind la accentuarea dezechilibrului extern. Ritmul de crestere a salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, ceea ce, pe langa presiunile asupra nivelului agregat al preturilor, a accentuat si riscurile de deteriorare a competitivitatii externe”, a explicat BNR intr-un comunicat de presa.
Oficialii bancii centrale au precizat ca perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. In acest context, acestia au aratat ca este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale.
Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca persistenta presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei si riscurile legate de o eventuala deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste impun o sporire a restrictivitatii politicii monetare.
Banca centrala a redus treptat, anul trecut, dobanda de la 8,75%, la inceputul anului, pana la un minim de 7%, pentru ca in sedinta din 31 octombrie 2007, BNR sa majoreze dobanda cu 0,5 puncte, la 7,5%, in conditiile revenirii inflatiei pe crestere.
Sursa: Ioana Osan