Papa Francisc a devenit duminică primul suveran pontif care vizitează Peninsula Arabă, la câteva ore după ce a condamnat dur războiul din Yemen, în care Emiratele Arabe Unite joacă un rol militar major, relatează Reuters.
La puţin timp după aterizarea în Abu Dhabi, Papa Francisc a transmis că urmăreşte criza umanitară din Yemen cu multă îngrijorare şi că se foloseşte de slujba sa de duminică din Vatican pentru a solicita părţilor implicate să implementeze un acord de pace şi să vină în ajutorul milioanelor de oameni afectaţi de războiul civil.
Papa Francisc a fost întâmpinat la sosire de prinţul coroanei, Mohammed bin Zayed al-Nahyan. În cursul vizitei sale, Papa s-a întâlnit şi cu Ahmed al-Tayeb, imam-ul suprem al moscheei Al-Azhar.
În Emiratele Arabe Unite trăiesc peste un milion de romano-catolici. Având în vedere numărul ridicat, oficialii de la Vatican au transmis că doresc o prezenţă mai puternică a Bisericii Catolice în Emiratele Arabe Unite.
Cu ocazia vizitei sale, suveranul pontif şi imamul de Al-Azhar au semnat un document despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună
Credința îl face pe credincios să vadă în celălalt un frate de susținut și de iubit. De credința în Dumnezeu, care a creat universul, creaturile și toate ființele umane – egale prin Milostivirea Sa -, credinciosul este chemat să exprime această fraternitate umană, salvgardând creația și tot universul și susținând fiecare persoană, în special pe cele mai nevoiașe și sărace.
Pornind de la această valoare transcendentală, în diferite întâlniri dominate de o atmosferă de fraternitate și prietenie, am împărtășit bucuriile, tristețile și problemele din lumea contemporană, la nivelul progresului științific și tehnic, al cuceririlor terapeutice, al erei digitale, al mass media, la comunicațiilor; la nivelul sărăciei, al războaielor și al suferințelor atâtor frați și surori în diferite părți ale lumii, din cauza cursei înarmărilor, a nedreptăților sociale, a corupției, a inegalităților, a degradării morale, a terorismului, a discriminării, a extremismului și a atâtor alte motive.
Din aceste confruntări fraterne și sincere, pe care le-am avut, și din întâlnirea plină de speranță într-un viitor luminos pentru toate ființele umane, s-a născut ideea acestui „Document despre Fraternitatea Umană„. Un document gândit cu sinceritate și seriozitate pentru a fi o declarație comună de voințe bune și sincere, așa încât să invite toate persoanele care poartă în inimă credința în Dumnezeu și credința în fraternitatea umană să se unească și să lucreze împreună, pentru ca el să devină un ghid pentru noile generații spre cultura respectului reciproc, în înțelegerea marelui har divin care face toate ființele umane frați.
DOCUMENT
„În numele lui Dumnezeu care a creat toate ființele umane egale în drepturi, în obligații și în demnitate, și le-a chemat să conviețuiască între ei ca frați, pentru a popula pământul și a răspândi în el valorile binelui, carității și păcii.
În numele sufletului uman nevinovat pe care Dumnezeu a interzis să fie ucis, afirmând că oricine ucide o persoană este ca și cum ar fi ucis toată omenirea și oricine salvează o persoană este ca și cum ar fi salvat întreaga omenire.
În numele săracilor, al celor lipsiți, al celor nevoiași și al celor marginalizați pe care Dumnezeu a poruncit să fie ajutați ca o obligație cerută tuturor oamenilor și în mod deosebit fiecărui om avut și înstărit.
În numele orfanilor, al văduvelor, al refugiaților și al exilaților din locuințele lor și din țările lor; al tuturor victimelor războaielor, persecuțiilor și nedreptăților; al celor slabi, al celor care trăiesc în frică, al prizonierilor de război și al celor torturați în orice parte a lumii, fără nicio deosebire”.
Continuarea acestui document îl puteţi citi pe Magisteriu