In 1889, Federatia Americana a Muncii si Internationala a II-a Socialista au decis ca ziua de 1 Mai sa fie o zi a muncitorilor. Primele manifestatii au avut loc in 1890, atat in SUA, cat si in principalele tari europene, fiind marcata prin manifestatii de strada si mitinguri sau prin diferite manifestari si concursuri distractive.
Ziua de 1 Mai a fost marcata, in Romania, incepand din 1890, prin organizarea de petreceri campenesti.
Primele demonstratii muncitoresti organizate la noi in tara au avut loc in 1945, la Bucuresti, iar ultimele s-au desfasurat in 1971.
In anii urmatori, s-a renuntat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcata prin adunari numite “populare“, care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalatie de nocturna, fie la Pavilionul Expozitiei Economiei Nationale — azi Romexpo, fie la Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceausescu.
In 1945, in conditiile in care cel de-al Doilea Razboi Mondial nu se incheiase, iar pe teritoriul Romaniei se aflau trupele sovietice, a avut loc prima demonstratie “a oamenilor muncii”.
Au defilat, cu acest prilej, toate categoriile sociale. Au fost vazute pe strazile Bucurestilor care alegorice ale principalelor intreprinderi din Capitala, sportivi, tineri.
Ziarul “Romania Libera“ din data de 4 mai 1945, consemna: “Timp de opt ore valuri uriase de cetateni, precum si sute de care alegorice simbolizand efortul pentru ridicarea productiei si democratizarea tarii au defilat prin fata Guvernului“.
Acelasi ziar amintea: “Vin muncitorii ceferisti. Carele lor alegorice starnesc entuziasmul multimii (…) vin munictorii din uzinele Laromet… Vin uzinele. Sute de mii de oameni inegresc strazile, trec spre piata Victoriei (…) Actorii se scurg spre piata Victoriei. In spatele lor gazetarii. Vin la rand Libertatea, Scanteia, Romania Libera, Jurnalul (…)“.
“(…) Trec petetistii intr “un car in care au o intreaga instalatie de telegrafie, trec muncitorii tipografi, cu o instalatie de tiparit in masina, tiparesc chiar pe parcurs manifeste si le arunca multimii, trec spitalele cu medici in halate albe (…)“.
“(…) Trec reprezentantii tuturor breslelor, trece Sportul popular in costumele intrecerilor sportive, trec tinerii progresisti, vin pionierii, vin reprezentantii politiei democrate, vin fabricile de avioane, vin ucebistii, in bluzele lor de lucru (…) vin formatiunile Apararii Patriotice, Uniunea Patriotilor, fostii detinuti politici din lagare, vine armata, nadejdea si mandria tarii“.
Era, pentru prima data, cand avea loc o demonstratie de asemenea proportii, dupa modelul sovietic.
Trei fotoreporteri RADOR (precursoarea AGERPRES) au fotografiat toata manifestatia din unghiuri diferite. Fotografiile, documente istorice, sunt in cea mai mare parte inedite.
Locul de desfasurare a demonstratiei a fost Piata Victoriei care, cu greu, mai poate fi recunoscuta.
Astazi, in cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi libera — numita Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt putine statele in care, in aceasta zi, au loc manifestatii ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-si face publice revendicarile sociale sau profesionale.
Sursa: Agerpres