ACTUALIZARE: Guvernul a transmis precizări legate de acest document. Guvernul susține că proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, în original, a ajuns la Ministerul Justiției în data de 25 august, dar ar fi fost retrimis, tot în original și pe 2 septembrie ”în contextul preluării mandatului de ministru interimar al Justiției de către domnul Lucian Bode”.
Articol inițial: Un document guvernamental oficial consultat de G4Media.ro arată că Ministerul Justiției a primit abia joi, 2 septembrie, adică la o zi după ce premierul Cîțu l-a remaniat pe ministrul Stelian Ion, proiectul în original de ordonanță de urgență pentru lansarea programului național de investiții ”Anghel Saligny”.
Documentul are ca dată de intrare 2 septembrie, iar Ministerul Dezvoltării este instituția care l-a trimis către Ministerul Justiției.
Documentul contrazice astfel versiunea lansată de premierul Florin Cîțu, care l-a acuzat pe Stelian Ion că nu ar fi vrut să avizeze proiectul de OUG. Stelian Ion a declarat în repetate rânduri că Ministerul Justiției nu putea da un aviz de legalitate pentru că nu avea documentul original. Cu toate acestea, Cîțu a semnat pe 1 septembrie cererea de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției.
Astfel, în seara zilei de 1 septembrie, Florin Cîțu declara la sediul guvernului că ”Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este o ministru care, din nefericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin Programul de Guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”.
Tot miercuri, înainte de revocare, Cîţu declarase că originalul ordonanţei privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a fost transmis Ministerului Justiţiei pe 25 august. „Am verificat cu ministrul Dezvoltării. Pe 25.08 am primit copia că a fost trimis originalul acestei ordonanţe la Ministerul Justiţiei”, a spus premierul, citat de Agerpres.
În replică, Stelian Ion spunea pe 1 septembrie că a primit, de la Ministerul Dezvoltării, o copie privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, nu originalul: „De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Potrivit Hotărârii de Guvern 561/2009, care reglementează această activitate, de elaborare şi adoptare a actelor normative la nivel de Guvern, ultima instituţie avizatoare în acest lanţ de avizare este Ministerul Justiţiei. Ca atare, de fiecare dată ne vin la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile şi toate avizele luate de la toate ministerele. De data aceasta, deşi adresa de înaintare a conţinut în mod eronat, consider că este o greşeală, care poate fi rectificată, nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune că s-ar fi trimis originalul, s-a trimis în realitate o copie. În documentaţia noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie”, potrivit Agerpres.
Mai mult, Stelian Ion a spus că în acea zi au fost trimise aceleaşi documente şi către Ministerul Transporturilor şi către Ministerul Justiţiei. „Deci, nu avea cum să fie originalul împărţit la mai multe ministere”, a arătat ministrul Stelian Ion.
Acesta a subliniat astfel că la Ministerul Justiţiei există o adresă de înaintare „şi în spatele ei este actul semnat doar de către domnul ministru Cseke Attila, fără celelalte avize, deci este o copie”.
„Nu avea cum să fie transmis către Consiliul Legislativ un original, de vreme ce la noi ar fi fost originalul”, a mai arătat ministrul. (g4media.ro)