Doi frați maramureșeni și-au investit toate economiile într-o afacere cu produse din lemn care le vând în UK și au reușit.
Cu toate că în Marea Britanie sunt sute de mii de români care muncesc și trăiesc decent, presa britanică, în special cea tabloidă, ne asociază în mod excesiv cu cazurile de cerșetori, proxeneți și alți infractori de naționalitate română. Evident, adevărul nu este acesta și de aceea, ne-am propus o serie de reportaje cu români care ne fac cinste.
Nu sunt eroi, sunt oameni normali care s-au integrat în această societate și care iau contact zi de zi cu englezii, demonstrându-le că suntem cel puțin la fel de buni ca și ei.
Astăzi vom vorbi despre povestea celor doi frați din Maramureș care și-au adus aportul la economia Marii Britanii prin meseria învățata acasă.
Mihai (37 de ani) și Vasile Simoniac (42 de ani) au crescut în Maramureș și și-au petrecut adolescența în atelierul tatălui, unde au prins îndemânare și au învățat meserie în tâmplărie, urmând ca acest lucru sa ii ajute sa pună bazele unei afaceri în UK. În prezent ei au îmbinat mâna de lucru a meseriașilor de-acasă cu clientela pretențioasa din UK, astfel produc tâmplărie de lemn în Maramureș și o vând pe piața de aici.
Mihai a venit în Londra în 2001. ”Am venit în această țară cu gândul să fac bani pentru propria afacere. Planul era să pot să-mi deschid o afacere în România pentru că eu îmi doresc să trăiesc și să muncesc în propria țară. Primul meu job a fost de zidar într-o companie irlandeză din Londra și am avut norocul ca după câteva luni să fiu apreciat și am fost numit site-manager. După patru ani mi-am deschis propria companie de construcții în UK, cu același scop să fac bani mai mulți pentru a putea investi într-o afacere în România”, ne-a povestit Mihai.
Două falimente și un succes
Începutul n-a fost deloc ușor. Mihai a avut două tentative eșuate, două afaceri soldate cu falimente după care au rămas și datorii. “Când m-am văzut cu datorii, ma rugam la Dumnezeu sa ma ajute sa îmi vad contul doar cu un pound pe plus. Am reușit asta după trei ani”, ne-a spus Mihai.
A treia oară, însă, a fost cu noroc. ”Ne-am hotărât să nu mai apelăm la bănci sau alte împrumuturi. Am investit la început fix ce aveam în buzunar, adică 14 mii de lire. Ne-am deschis un mic atelier de tâmplărie acasă în România, iar produsele le vindem constructorilor din UK. De la 14 mii de lire investiția inițială, am ajuns astăzi, după trei ani de activitate să avem o investiție de peste 400 de mii de lire în scule mai performante dar și pentru a mari capacitatea de producție. Scopul nostru acum este să ne facem un nume în UK iar apoi să încercăm să ne extindem în toată Europa”, a declarat Mihai.
SashLine Windows, o afacere 100% Românească
”Începând de la producție și până la vânzare, lucrăm cu români. Se știe că în Maramureș sunt printre cei mai buni lemnari din România. În plus, am avut norocul să găsim în UK un tânăr roman entuziast, Daniel Ciupac, care ne ajuta pe partea de management și dezvoltarea afacerii pe UK. Mai mult, colaborăm și cu agenți de vânzări români independenți cărora le oferim un procent satisfăcător. Unul din colegii noștrii pe vânzări este Paul Pancea care e axat pe vânzările on line. De asemenea ne bazăm pe site manageri români și să știți că sunt foarte mulți în UK și sunt foarte apreciați.
Practic orice român din UK poate deveni colaboratorul nostru. Fie că este builder, site manager, agent de vânzări, dacă este într-o situație în care poate recomanda produsele noastre fie în șantierul unde se află sau către alt șantier sau constructor, persoana respectivă primește un procent din valoarea tranzacției. Să nu uităm că în acest segment vorbim de sume mari. Avem chiar un exemplu de agent de vânzări care, dintr-o tranzacție face cate 2-3 mii lire, (pe lângă job-ul lui)”, ne-a spus Mihai.
Calitate superioară la prețuri cu 20% mai mici față de piața din UK
Oferta SashLine include ferestre și uși din lemn făcute la comandă (Bespoke), adică pe dimensiunea ceruta de client și poate executa următoarele produse:
”Un lucru important care îl facem este faptul că noi suntem cei care producem, vindem și montăm, iar asta ne permite să controlăm întreg procesul de la A la Z ceea ce mulți producători din UK nu fac. Bineînțeles dacă avem un client care vrea doar să îi livrăm și montează cu echipa lui, ne conformăm.
Apoi, prețul nostru este cu 20-30% mai ieftin față de producătorii din UK (bineînțeles calitatea este la fel sau mai bună datorita sculelor de ultima generație în care am investit în ultima perioada). Deși producem în România, cu toate acestea, avem același termen de livrare a produselor către client ca producătorii de aici.” – Mihai Simoniac.