Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), Radu Ganescu, a declarat, joi, ca pacientii considera ca un minim de 6% din PIB ar trebui alocat urgent, in timp ce reprezentantii autoritatilor au aratat ca nu a fost estimat un necesar.
„Noi nu stim de cata finantare are nevoie sistemul de sanatate, dar credem ca dumenavostra, decidentii, stiti mai bine decat noi. Noi, pacientii, stim insa conditiile in care suntem tratati in sistemul de sanatate din Romania si credem ca asa nu se mai poate. Am vazut cum sunt tratati pacientii din alte tari europene si cerem sa fin tratati la fel. Credem ca un minim de 6% din PIB pentru sanatate este un prim pas care ar trebui facut urgent pentru a imbunatatii starea de sanatate a celor carora vreti sa le solicitati votul”, a spus Radu Ganescu presedinte COPAC, la o dezbatere privind campania „Pacient de Romania – 6% pentru sanatate”.
In schimb, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, s-a aratat seceptic cu privirea la nevoia de bani din sanatate. „As putea sa va garantez ca sigur nu ajung 6%, probabil 10-12%, dar nici asta nu stie nimeni. Sigur, la inceput, cand am vazut acest proiect, m-am gandit: «Ok, e in regula, e bun». Sigur ca este important acest procent de 6%, dar haideti sa ne gandim cum ii gestionam cat mai bine. (…) Daca o sa vrem in continuu sa dam ultimul medicament abia descoperit si ala care inca nu a aparut, sa ne ducem direct la cea mai scumpa investigatie, toti bolnavii sa fie internati si sa stea in spital un minim de sapte – zece zile, este clar ca nu vor fi bani”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Ciurchea a mai spus ca si-ar dori ca banii platiti de CNAS pentru tratamentele romanilor in strainatate, peste 70 de milioane de euro pe un an, sa intre in sistem, nu sa iasa. „Mi-as dori ca toti pacientii sa ramana in Romania, sa vina cei de afara si sa incasez eu, nu 70, ci 150 de milioane. Pentru ca avem un corp medical de elita si chiar se fac lucruri bune in Romania. Dar nu trebuie sa fugim de adevar si trebuie sa spunem ca sunt foarte multi pacienti care se duc afara. De ce? Doar ca sa nu ramana in Romania? Sunt cazuri cand se intorc de acolo si nu le-a fost rezolvata problema. Hai sa fim extrem de atenti cand facem acel referat medical pe baza caruia pacientul se duce afara”, a mai spus presedintele CNAS.
Legat de cresterea salariilor medicilor, Ciruchea a spus ca, daca aceasta nu se reflecta in cresterea calitatii actului medical, atunci nu se rezolva problemele. „Eu sunt de acord sa fie salariile cat de mari, dar sa vedem cat ne putem permite si sa vedem cat din aceste salarii se transforma intr-o calitate a actului medical. Pentru ca daca marim salariile si nu vedem nimc in calitatea actului medical nu cred ca am rezolvat problema. Cu certitudine se poate imbunatati si baza materiala a spitalelor, ma refer la aparatura, la reactivi, materiale etc. Dar tine tot de noi, haideti sa ne uitam bine ce cumparam, daca are service angajat, daca are personal instruit pentur acel aparat etc. Daca doar vrem sa punem un aparat in curtea spitalului nu cred ca am rezolvat problema. Foarte multe analize, si se vede in sistemul informatic uitandu-ma ce se intampla pe paraclinic, se repeta de foarte mult ori”, a mai spus Ciurchea.
Si Vasile Cepoi, presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, a spus ca nu se poate spune de cati bani ar fi nevoie in sanatate, pentru ca nu exista date privind costurile reale individualizate, care sa vizeze particularitatile fiecarui caz in parte. „Nu stim de unde lipsesc bani, de la buget sau din FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, n.r.). Din pacate, tratam boli, si nu bolnavi”, a mai spus Cepoi.
La randul sau, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu a tinut sa precizeze ca Romania aloca printre cele mai mici sume pentru medicamente, in medie 90 de euro pe cap de locuitor, ceea ce este inadmisibil. Liderul Federatiei sindicale Sanitas, Marius Sepi, a spus ca este nevoie de regandirea sistemului sanitar si reducerea categoriilor de exceptati de la plata contributiei la sanatate, fiind deja 17 categorii in acesta situatie. El a mai spus ca banii de la CNAS ar trebui sa nu mai mearga in sistemul privat, ci statul sa investeasca in spitalele publice.
Sursa: Mediafax