Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani, după o lungă suferinţă cauzată de o boală ce a ţinut-o în ultimii ani departe de public. Luminiţa Gheorghiu era cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii”, „Moartea domnului Lăzărescu” sau „Poziţia copilului”.
Luminiţa Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.
În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”.
Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea.
A fost premiată la nivel internaţional douăzeci de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.
Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în „Autora”, „După dealuri” şi „Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea care a ales-o pentru că avea nevoie de „cineva care să poată interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunistă, inteligent, cu simţul umorului, cu autoironie”.
În 2013 a primit trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru rolul mamei în pelicula Poziția copilului. Pentru același film, Poziția copilului, a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru o actriță în rol principal dintr-un film românesc al anului 2013.