Purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca, dr. Bogdan Oprita, a declarat, pentru Agerpres, ca decesul actorului, in varsta de 77 de ani, a survenit in urma unui stop cardiorespirator. Actorul Stefan Radof s-a nascut la 1 decembrie 1934, la Buftea, judetul Ilfov. A urmat cursul inferior al ‘Colegiului National Sfantul Sava’, iar dupa reforma invatamantului s-a inscris la o scoala comerciala. In 1952, a absolvit Scoala Medie de Comert Exterior nr. 2, din Bucuresti, dupa care a fost repartizat ca functionar la B.N.R.- Ploiesti.
La 3 martie 1953 a fost arestat de securitate, judecat si condamnat de Tribunalul Militar teritorial 2 la cinci ani munca silnica, pentru ‘uneltire impotriva oranduirii de stat’. Familia a inaintat recurs, care a fost aprobat ca urmare a Conventiei de la Geneva din mai 1955.
Dupa satisfacerea stagiului militar, in 1958, a devenit student al Institutului de Teatru, dar dupa trei saptamani a fost exmatriculat, in urma descoperirii dosarului sau. A lucrat ca muncitor in halele Obor, apoi ca functionar comercial.
In toamna anului 1960, a fost admis la Institutul de Teatru, prin garantia politica a maestrului Radu Beligan – care fusese profesorul sau in prima tentativa de admitere – si a rectorului facultatii, maestrul Costache Antoniu, a carui clasa a absolvit-o in 1964. In anul 1962 s-a casatorit cu Doina Hossu, profesoara de fizica si matematica.
Stefan Radof si-a inceput cariera la teatrul din Piatra Neamt, de unde in 1965, la indemnul omului de teatru si regizor Cornel Todea, cu care lucrase si la televiziune, s-a prezentat la concursul organizat de teatrul Nottara, condus in acea vreme de Horia Lovinescu. A fost admis si a ramas devotat acestui teatru, interpretand multe roluri apreciate de public, in spectacole ca: ‘Deus ex machina’, ‘Nemuritorul actor’, ‘Oscar’, ‘Petrecere intr-un pian cu coada’, ‘Platonov’, ‘Titanic vals’, ‘Sotul pacalit’.
A jucat in multe alte piese la teatrul radiofonic si la teatrul de televiziune. A scris scenariul pentru ‘Enigma din testament’ (Teatrul National de Televiziune, dupa nuvela ‘Morminte’ de Mihail Sadoveanu), ‘Inelul cu briliant’ dupa romanul ‘Amandoi’ de Liviu Rebreanu si ‘Crocodilul’ dupa Dostoievski.
Talentul si daruirea sa au fost rasplatite cu numeroase premii: Premiul ATM si al criticii (1980, 1982, 1984, 1986), laureat al festivalului de film de la ‘Lucarno’ pentru rolul din filmul ‘Prea mic pentru un razboi atat de mare’, laureat al festivalurilor de teatru de la Nancy (Franta, 1969), Arhus (Danemarca, 1970), Guanahato (Mexic, 1978), Plovdiv (Bulgaria, 1999). S-a pensionat in 1996.
Intre 1990-1994 a fost profesor asociat la Academia de Teatru si Film, iar intre anii 1996-2000, la ‘Hyperion’. In anii 1993-1995, a moderat la TVR 1 show-ul ‘De la egal la egal… Amical!’ (producator: Liviu Tudan).
Din filmografia sa fac parte ‘Prea mic pentru un razboi atat de mare’, ‘Dincolo de nisipuri’, ‘Ultima frontiera a mortii’, ‘Oglinda – Inceputul adevarului’ s.a.
S-a remarcat si ca poet, fiind membru al Uniunii Scriitorilor, din 1991. Printre volumele aparute sub semnatura sa se numara: ‘Casca de foc’ (1972), ‘Iris’ (1976), ‘Statui in iarba’ (1983), ‘Soimul in iarna’ (1994), ‘Efectul de sera’ (2002), ‘Soimul in iarna’ (1994), ‘Efectul de sera’ (2002), ‘Balade, Doamnelor, balade’ (2008).
Pe langa activitatea sa ca actor si ca poet, Stefan Radof s-a implicat si in activitatea politica, fiind membru fondator al Aliantei Civice si al Partidului Aliantei Civice (PAC) si ca senator din partea Conventiei Democratice din Romania in legislatura 1991-1996. A publicat schite, eseuri si articole despre fenomenul teatral, dar si de atitudine civica.
Stefan Radof a fost membru al UNITER si al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR).
La 6 decembrie 2004, in cadrul unei ceremonii, la Palatul Cotroceni, presedintele Romaniei, Ion Iliescu i-a conferit maestrului Stefan Radof Ordinul National ‘Steaua Romaniei’ in grad de Cavaler, in semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica, pentru daruirea si talentul puse in slujba artei spectacolului si a teatrului romanesc.
Sursa: Agerpres