Maramuresul nu are personaje precum Ion Tiriac, Arpad Sarkany sau Elan Schwartzberg, detinatori de fonduri de vanatoare pe care se dau chermeze cu invitati de marca, dar are vanat de inalta tinuta, fie ca vorbim de zona Asuaj, Grosii Tiblesului sau Poienile de sub Munte. Din acest motiv, doi primari maramureseni s-au saturat sa fie spectatori la folosirea teritoriilor lor administrative drept terenuri de vanatoare…fara sa aiba un minim profit. Asa ca s-au hotarat sa infiinteze un fond privat de vanatoare in zona Remetea-Coas.
Conform Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures, teritoriul de vanatoare al AJVPS are peste 350.000 de hectare, impartite in 31 de fonduri, din care 22 in zona de deal, sase fonduri la munte si trei la campie. Ce se poate vana in Maramures? Cerb, cocos de munte, caprior, fazan, sitar, iepure, mistret, urs, conform AJVPS. Daca ii intrebi pe borseni, lista e ceva mai lunga. Acesta este motivul pentru care primarii Ioan Buzdugan din Remetea Chioarului si Sabin Rat din Coas au hotarat sa se ”asocieze” si sa infiinteze un fond de vanatoare privat pe teritoriul celor doua comune.
Cei doi alesi locali au facut calcule, din care a reiesit ca au impreuna 9000 de hectare, cu 2000 mai mult decat cere legea pentru infiintarea unui fond privat de vanatoare.
“Am purtat discutii cu un avocat, cu cei de la ISV Cluj, si au spus ca ne vor sustine in demersul nostru. Nu mi se pare normal sa vina altii sa foloseasca terenurile noastre si noi sa nu avem nici un profit. Avem 9000 de hectare de teren impreuna, avem lacuri cu peste, avem locuri superbe,” spune Sabin Rat, primarul din Coas.
Cele doua comunitati au, fiecare, lacuri cu peste, in afara ofertei de vanatoare, zone turistice cautate, cum este Valea Slab in Coas – unde s-au depus deja cereri pentru parcele intr-un viitor sat turistic – sau capatul Defileului Lapusului din Remetea Chioarului.
“Va fi de viitor, noi speram sa reusim sa aducem venituri la comunitatile noastre, in conditiile acestea de criza. In plus, numai teritoriul din Remetea e acum impartit de fondurile de vanatoare de la Lapusel, Dumbravita si Boiu Mare. La fel si la Coas,” spune edilul Ioan Buzdugan.
Supararea celor doua comunitati se trage de la faptul ca altii culeg roadele, in timp ce, iarna, ei hranesc animalele din padure. Problema pusa de cei doi primari nu e noua, nici unica. Presedintele Asociatiei Comunelor, filiala Maramures, Emilian Pop, primar in Sacalaseni, spune ca s-a discutat aceasta situatie la cea mai recenta intalnire a reprezentantilor primarilor cu membrii Guvernului.
Ce vanat se gaste pe viitorul fond de vanatoare al zonei Remetea-Coas? Cel mai bine stie padurarul din zona, Mircea Pop, care insiruie: potarnichi, fazan, iepure, vulpe, lup, jder, pisica salbatica sau caprior, mistret si cerb.
“Uite, aici e o hranitoare la cioata, am pus sare si caprioarele vin la sare, au mare nevoie acum. Apoi, animalele se intilnesc, se pupa si asa afla si altele ca este sare aici si vin si alte caprioare. La fel se face cu mistretii: cauti balta in care se imbaiaza si pui niste motorina. Le place, pentru ca le indeparteaza puricii, apoi le spun si altor mistreti si vin mai multi. Nu ne e teama ca nu este vanat aici…pe viitorul fond de vanatoare avem cam 40-50 de fazani, cam 100 de caprioare, plus mistreti, iepuri, potarnichi…nu avem emotii” , detaliaza padurarul Mircea Pop.
Initiativa primarilor din Remetea Chioarului si Coas e o premiera locala. S-au mai scos fonduri de vanatoare la mezat, la Cernesti spre exemplu, dar de aceasta data vorbim de 9000 de hectare de teren, cu o portiune de rezervatie-Defileul Lapusului si cu trei lacuri de peste.
Sursa: Alexandru Ruja